Udruga David želi državni novac za sebe, ali ne i za Katoličku crkvu

Zahvaljujući agresivnoj kampanji i sve većoj prisutnosti u medijima raznih udruga koji svoje stavove pokušavaju nametnuti kroz agresivnu promidžbu i ptice na grani već znaju da je Hrvatska svjetovna, sekularna država, ali i većinski katolička zemlja ili možda bolje rečeno, zemlja čija je kultura neodvojiva od kršćanskog, točnije katoličkog identiteta. Ipak, to ne ometa neke udruge da djeluju protiv Katoličke crkve i neprestano nameću svoje stavove u zemlji koja prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine ima 86,28 % katolika. Ponekad se ipak prevare, pa tako podrže i promoviraju neke stvari koje ne idu u prilog njihovim idejama i stavovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni bi državni novac, a Crkvu da financiraju samo oni koji žele

Udruga David je udruga koja se žestoko protivila vjeronauku u školama u Hrvatskoj i organizirala je prosvjede zbog toga. Mnogi bi po tome zaključili kako se udruga zalaže za sekularnost države, no ova udruga se zapravo zalaže da vjerske ustanove financiraju vjernici i građani koji to žele.

“Vjerska se djelatnost u Hrvatskoj financira nedobrovoljnim doprinosom svih građana, direktno iz državnog proračuna dok mnogi građani ne koriste usluge Katoličke crkve jer nisu vjernici ili nisu zainteresirani za odlazak na njihove službe, a njihova djeca ne pohađaju vjeronauk”, poručili su nekoliko puta iz udruge, no nikada se nisu osvrnuli na ostale vjerske zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedovali su izražavajući svoje mišljenje o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, a protiv stava Katoličke crkve koja se tomu protivila. Jedan od prosvjeda su organizirali i protiv dolaska pape Benedikta XVI. u Hrvatsku, navodeći kao jedan od razloga “mnoge skandale i zločine katoličkog svećenstva protiv čovječnosti učinjene u prošlosti i sadašnjosti”.

Kakvu ‘vjersku’ literaturu propagiraju

Zalažu se protiv utjecaja vjerskih zajednica u javnom životu, a promoviraju knjige koje im idu u prilog. Ne bi li trebali promicati literaturu koja zagovara njihove ideje i stavove ukoliko žele biti dosljedni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od knjiga koje promoviraju jest ona Milorada Tomanića “Srpska crkva u ratu i ratovi u njoj”. S obzirom kako su protiv utjecaja vjerskih zajednica u javnom životu, kako onda da promoviraju ovu knjigu? Ili su ipak samo protiv Katoličke crkve i svega vezanog uz nju, a ne protiv svih vjerskih zajednica?

“Mada mnogi misle drugačije, trebalo je uložiti veliki napor da se Srbi uvjere u ispravnost svega onoga što su neki pripadnici njihovog roda činili tokom ratnih 90-ih godina. Trebalo je srpski narod ubjediti da je uvijek vodio obrambene i pravedne ratove koji su uvijek započinjali oni drugi. Nije bilo nimalo lako navesti jednog običnog, prosječnog čovjeka da iz mirnog obiteljskog života ode na ratište i počne ubijati. I da još povjeruje da je sravnjivanje Vukovara sa zemljom i držanje Sarajeva u opsadi više od tisuću dana bogougodno djelo srpskih pravednika. Za sve to bila je neophodna dobro razrađena ideologija. Inače, da je nije bilo, odnos većine Srba prema svemu što se dešavalo tokom 90-ih godina vjerojatno bi bio sasvim drugačije”, stoji u opisu ove knjige.

Nije dakle, sporan sadržaj knjige, no, sporno je propagiranje vjerske literature udruge David za koju znamo kakav ekstremni odnos ima prema Katoličkoj crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, na popisu su i knjige koje su u skladu s onim za što se zalažu, poput knjige “Istina i crkva isključuju jedno drugo!” Vlade Begana, a koja se opisuje kao “knjiga o crkvenoj pedofiliji, nasilnom crkvenom nauku o djeci, prisilnome krštenju dojenčadi, bogatstvu crkve, krivotvorenju Biblije, negativnom utjecaju Biblije na društvo, crkvenim prokletstvima, zločinima nad životinjama, tužbi protiv katoličke crkve jer nije kršćanska”.

Obrušavaju se i na djelovanje Katoličke crkve u vrijeme II. svjetskog rata promoviranjem knjige “Kobni papa Pio XII. i njegova upletenost u zločine 20. stoljeća… i zašto Vatikan upravo njega želi proglasiti blaženim” Matthiasa Holzbauera.

Brojne nelogičnosti

Na njihovim internetskim stranicama može se naći još mnogo tekstova i naslova knjiga koje promoviraju, a koje su usmjerene protiv Katoličke crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, s obzirom da se na svojim stranicama opredjeljuju kao protivnici utjecaja, financiranja, itd. svih vjerskih zajednica, nije li čudno da im, kako se čini, srpska crkva ne smeta, nego je još i promoviraju? Neki njihovi stavovi i zaključci su nelogični, naime, kako su došli do zaključka da ”mnogi ne idu na mise”, da ”su mnogi protiv vjeronauka u školama”, ‘da mnogi ne koriste usluge Katoličke crkve”, ako je u Hrvatskoj preko 86 posto katolika i oko 90 posto vjernika (mislimo i na one vjernike koji nisu katolici)?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.