Ulaz u Panteon će se naplaćivati

Foto: fah

Ulaz u rimski Panteon, jedan od najočuvanijih drevnih svjetskih spomenika kulture, naplaćivat će se od svibnja 2018. godine, najavilo je talijansko ministarstvo kulture i turizma, dodajući da će i dalje biti besplatan za osobe koje prisustvuju vjerskim službama.

Sada kršćanska crkva, a nekoć svetište posvećeno svim bogovima, prošle je godine imalo 7,4 milijuna posjetitelja.

Ulaz će se naplaćivati 2 eura po osobi, navodi ministarstvo i dodaje da tijekom vjerskih obreda neće biti posjeta turista.

Dio prihoda od ulaznica bit će iskorišten za održavanje te lokacije na kojoj je Marko Vipsanije Agripa oko 27. godine pr. Kr. sagradio hram u čast cara Augusta.

Sadašnji oblik Panteona i šest metara debeli zidovi datiraju iz ranog dijela vladavine cara Hadriana, koji je došao na vlast 117. Građevina je preživjela napade barabara na Rim i pretvorena je u kršćansku crkvu 609. godine.

Unutar Panteona nalazi se grob renesansnog umjetnika Rafaela i dvojice talijanskih kraljeva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em