Ulysses prvi put ugošćuje ‘Dane klavira’ od 12. do 18. kolovoza

Dubrovnik, 25.7.2016 - Matej Meštrović, Matija Dedić i poznati turski pijanist i skladatelj Hakan Ali Toker praizveli su "Četiri godišnja doba za tri klavira“ na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama. Riječ je o svjetskoj premijeri premijeri Meštrovićeve obrade Vivaldija za tri klavira. foto HINA/ Nikša MILETIĆ/ nm

U sklopu 19. sezone kazališta Ulysses prvi put će se održati “Dani klavira”, na kojima će od 12. do 18. kolovoza nastupiti neka od najvećih svjetskih klavirskih imena među kojima je Matej Meštrović, Charlene Farrugia, Primož Hladnik i Boris Benko te Karlo Hubak, najavio je u četvrtak organizator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U miru i tišini vrta mletačke kamene vile iz 16. stoljeća, danas Etnografskog muzeja na Velikom Brijunu, održati će se Ulyssesovi dani klavira. U četiri uzastopne večeri, na rubu idilične šume, za koncertnim će se klavirom redati niz domaćih i stranih glazbenika u širokom stilskom i žanrovskom rasponu, svjedočeći o primjenjivosti i vitalnosti ovog tradicionalnog glazbala”, istaknuto je u priopćenju.

Koncertom “New age for every age”, proslavljeni pijanist i skladatelj Matej Meštrović s gostima iz SAD-a Matthewom Mayerom i Antonijom Pacek iz Austrije, otvorit će program na Velikom Brijunu.

Meštrović je ostvario niz izuzetnih internacionalnih uspjeha, a nakon osvojenih brojnih nagrada, postao je ekskluzivni izvođač američke diskografske kuće Parma Recordings. Lani je skladbu ‘Dunavska rapsodija’ uz pratnju simfonijskog orkestra praizveo u prestižnoj koncertnoj dvorani Carnegie Hall u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odlučivši se za pitki i dopadljiv izričaj kakvom je i sâm oduvijek bio sklon, koji neki nazivaju ‘new age’ a drugi ‘neoklasika’, odredio se prvenstveno za glazbu punu emocija. Ovu intimnu i profinjenu ambijentalnost, blisku skladanju za film, nezahvalno je kategorizirati i silom svoditi na hladnu žanrovsku terminologiju”, poručuje organizator.

Duo Silence, Karlo Hubak i Charlene Farrugia nastavljaju klavirsku rapsodiju

Primož Hladnik i Boris Benko kao autorsko-izvođački duo ‘Silence’, nastupaju 13. kolovoza. Iza sebe imaju niz uspjelih albuma, koncertnih nastupa u raznim formacijama te međunarodnih filmskih i kazališnih projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Surađivali su kazalištem Ulysses, skladajući glazbu za spektakularne predstave ‘Tesla Electric Company’ i ‘Kaligula’, u režiji neprežaljenog Tomaža Pandura. Prepoznatljivi su po zvuk kojega čine dosljedno dominantna uloga klavira i specifičnost vokalnog stila”, istaknuto je.

Pijanist Karlo Hubak s izborom Beethovenovih sonata nastupa 14. kolovoza. Osebujni i temperamentni Hubak je, istodobno dovršavajući postdiplomski studij dirigiranja na Ruskom državnom konzervatoriju Rimski-Korsakov u Sankt Petersburgu, održao uspješnu i pohvaljenu seriju koncerata Beethovenovih sonata u zagrebačkom Glazbenom zavodu.

Četvrtim koncertom s djelima Liszta, Brahmsa, Chopina i Saint Saensa, 15. kolovoza će se predstaviti Charlene Farrugia, renomirana pijanistica s Malte. Farrugia je svojedobno glasila za klavirski ‘enfant terrible’, jer je debitirala već s 13 godina, nastupom uz National Orchestra of Malta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon turneja širom svijeta, karijera joj je obilježena pobjedama na nizu međunarodnih smotri i natjecanja, a izvodeći zahtjevan klavirski repertoar imala je priliku surađivati s prominentnim orkestrima i dirigentima. Za Naxos, jednog od vodećih izdavača klasične glazbe, snimila je album “Charles Camilleri: Piano Concerto no.1”.

Manifestaciju će zatvoriti i zaokružiti Matej Meštrović i Južnočeška filharmonija, pod ravnanjem dirigenta Mirana Vaupotića, velikim koncertom “Classics for New Generation” na tvrđavi Minor na Malom Brijunu.

Meštrović će predstaviti i svoje nove autorske radove ‘Danube Rhapsody’ i ‘New England Rhapsody’ s nedavno objavljenog albuma u izdanju američke diskografske kuće Parma Recordings, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.