Umro američki novinar Tom Wolfe, začetnik “novog novinarstva”

Foto: fah

Tom Wolfe, pionir “novog novinarstva” koji je znao prikazati raspoloženje i kulturu Amerike u svojim knjigama među kojima se ističu “Vatromet taštine”, “Prava stvar” i “Električni Kool-Aid LSD test”, umro je u dobi od 88 godina, objavio je u utorak njegov agent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wolfe, koji je volio smišljati nove fraze kao što je “radikalni šik” za pretenciozne liberale i “ja desetljeće” za prepuštanje užicima 1970-ih, umro je u ponedjeljak od infekcije u bolnici u New Yorku, rekao je njegov agent Lynn Nesbit.

Wolfe se u svojim djelima, kako fikciji tako i nefikciji, bavio širokim rasponom tema, od umjetnosti i Wall Streeta do hippie kulture 1960-ih, te pitanjima kao što su klasa, moć, rasa, korupcija i seks. No on sam bio je kicoš, poznat po bijelim odijelima i bijelom šeširu kojima je volio privlačiti pozornost.

“Mislim da svaki trenutak života ljudskog bića, osim ako ne gladuje ili mu na neki drugi način izravno ne prijeti smrt, kontrolira briga za status”, rekao je u jednom intervjuu za The Wall Street Journal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođen 1930., odrastao je u Richmondu u Virginiji kao sin agronoma i majke sklone umjetnosti. Novinarsku karijeru započeo je u Springfieldu u Massachusettsu, a kasnije je pisao za Washington Post, New Herald-Tribune i časopis New York. Živio je u New Yorku sa suprugom Sheilom s kojom je imao dvoje djece.

Bio je pionir “novog novinarstva”, ležernog stila pisanja s puno dijaloga i pojedinosti koji je dopuštao novinarima slobodu pripovijedanja i razvijanja likova kao kod pisanja fikcije.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo ocijenio je u utorak da je Wolf svojim radom “definirao jednu eru života u New Yorku”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.