Vandali u zadarskim Arbanasima ukrali krunu gospe Loretske i malog Isusa: ‘Razvalili su vrata i ušli kroz sakristiju’

Foto: Facebook

Zavjetna Gospa Loretska ili Zonja Jon kako je nazivaju u zadarskim Arbanasima, gdje se desetljećima štuje u svibanjskom obredu poznatom kao “Arbanaško čudo”, kada se kiti zavjetnim zlatom, ostala je u noći sa nedjelje na ponedjeljak bez svoje pozlaćene krune. Uz njezinu, iz crkve Gospe Loretske u zadarskim Arbanasima, “skinuta” je i pozlaćena kruna djeteta Isusa kojeg drži u naručju, što je posebno pogodilo mještane Arabanasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U noći sa nedjelje na ponedjeljak dogodio se strašan vandalski čin u Crkvi Gospe Loretske u Arbanasima. Provalnici su razvalili vrata, ušli kroz sakristiju i skinuli Gospinu krunu koja desetljećima, možda i više od stoljeća krasi kip blažene Djevice Marije. Također su skinuli krunu sa kipa djeteta Isusa. Naši pretci davali su zavjete pod kipom blažene Djevice Marije, Gospe Loretske i kipom djeteta Isusa. Sentimentalna vrijednost ove krune je velika, a novčana ni blizu tome. Svaka informacija o počiniteljima je dobrodošla. Nadamo da će razbojnici biti privedeni pravdi“, stoji u Facebook objavi Udruge mladih Arbanasa.

Narod.hr kontaktirao je ured Župe Gospe Loretske. Upitali smo je li već prije dolazilo do krađa u prostorijama župe i dobili smo potvrdan odgovor. Za ukradenim krunama žale zbog sentimentalne vrijednosti, a župljani su zgroženi zbog oskvrnuća kip Gospe i Isusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Razbojnici, čiji je motiv pohlepa, ovog su se puta prevarili, jer ukradene kune nisu zlatne, već pozlaćene te nemaju značajnu materijalnu vrijednost. Počinjena je velika šteta i svi se zgražamo zbog ovog tužnog događaja”, rekli su nam iz Župe.

“Sa gospe su krunu uspjeli odšarafiti, ali s glavice Isusove su je strgnuli”, ispričao je svećenik na službi u župi Gospe Loretske.

Slobodna Dalmacija dodaje kako policija traga za počiniteljima. Protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog teške krađe. Naknadno će biti utvrđena materijalna šteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavlja da je na meti pljačkaša bilo više od 100 kilograma teško zavjetno zlato koje se zajedno s gospinim plaštom čuva u sefu župe Gospe Loretske. Iz sefa se vadi za vrijeme Arbanaškog čuda kada se gospa nosi ulicama, piše zadarski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.