Vatikan otvorio muzej u Castelgandolfu i povezao ga s Rimom

Ako ste ikada poželjeli vidjeti svijet iz perspektive jednog Pape, sada vam se za to pruža prilika jer je Vatikan odlučio pretvoriti dio raskošne papinske ljetne rezidencije u Castelgandolfu u muzej i vlakom je povezati s Rimom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muzej i putovanje vlakom javnosti su predstavljeni u petak, a jedan od najuzbudljivijih trenutaka za znatiželjnike će biti kada stanu pred prozor s kojega su svi Pape prije Franje na nedjeljnim misama tijekom svojih ljetnih praznika blagosivljali vjernike okupljene u dvorištu.

U sedam velikih soba jedne od papinskih vila smještena je galerija papinskih portreta i papinski artefakti poput fino vezenog liturgijskog ruha, bogato ukrašenih prijestolja starih i više stotina godina ili nekoliko pari papinskih papuča, među kojima i one što ih je nosio papa Pio V. koji je umro 1572.

Da bi posjetitelje vratili u vremena kada su Pape voljeli raskoš i pompu, kustosi su izložili i odijela “mazzierea” ili papinskih čuvara iz srednjeg vijeka. Njihova je zadaća bila brinuti o sigurnosti Pape i udaljiti one koji su se previše približili Svetom Ocu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo poznat je kao radoholičar koji se odrekao papinskih apartmana u Vatikanu i ne ljetuje u Castelgandolfu. Njegov nedolazak onamo smanjio je broj turista i nanio štetu lokalnom gospodarstvu.

Otvaranje vrata jedne od papinskih vila u Castelgandolfu za javnost “Papina je inicijativa”, kazao je voditelj Vatikanskih muzeja, Antonio Paolucci. “Franjo je rekao da neće ići u Castelgandolfo jer ima previše posla u Vatikanu. Predložio mi je da se dio palače otvori za javnost”, ispričao je.

“Stanovnici maloga mjesta bili su vrlo razočarani kad je noviPapa odlučio ne provoditi ondje svoj ljetni odmor, a ovo je prilika da se onamo privuku turisti”, objasnio je Paolucci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban vlak subotom će povezivati Vatikan s Castelgandolofom, od Rima udaljenim oko 35 kilometara.

Turisti će najprije moći uživati u Vatikanskim muzejima i vrtovima, a potom se vlakom odvesti do papinskih vila i posjetiti novootvoreni muzej.

Za prvu vožnju na relaciji Vatikan-Castelgandolfo talijanske željeznice “izvukle” su stotinu godina staru lokomotivu na ugljen, koja je, napuštajući Vatikan za sobom ostavila tamne oblake dima. I kompozicija vagona danas je bila “antikna”, a u jednome od njih 1962. se vozio papa Ivan XXIII.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.