Velik interes građana obilježio “Noć knjige 2014.” u Zagrebu

Kulturne i javne institucije diljem Zagreba obilježile su sinoć brojnim događanjima manifestaciju “Noć knjige 2014.”, a sudeći prema posjećenosti zagrebačkih knjižnica, knjižara i klubova, interes građana za knjigu i čitanje mogao bi značiti još jednu uspješnu godinu za tu inicijativu, koja ima za cilj približiti pisanu riječ što većem broju čitatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manifestacija je dio obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a ideji afirmacije kulture čitanja, poticanja razgovora o literaturi te podizanja svijesti o važnosti knjige pridružilo se čak 79 zagrebačkih institucija sa 179 različitih programa.

Diljem Zagreba organiziran je niz javnih čitanja, potpisivanja knjiga, druženja s autorima i radionica, a važnost “Noći knjige” prepoznali su i nakladnici. “Riječ je o iznimno važnoj manifestaciji koja promovira čitanje i kulturu čitanja u nas, gdje prema istraživanjima polovica stanovništva ne čita niti želi čitati”, kazao je Hini glavni urednik Frakture Seid Serdarević. “Zadatak nam je, a tome pridonose i ovakva događanja, tu drugu polovicu odgajati kao nove generacije čitatelja”, dodao je.

Fraktura je danas u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića organizirala promociju svjetskog hit-romana “Shantaram” australca Gregoryja Davida Robertsa. O knjizi je govorio njezin urednik Roman Simić Bodrožić, koji je istaknuo kako je riječ o romanu koji obiluje “hipnotizirajućom pripovjedačkom magijom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedio je također izuzetno dobro posjećen i zanimljiv razgovor o stripu i povijesti stripa uz predstavljanje najnovijeg izdanja kultnog stripa “Princ Valiant” Harolda R. Fostera. Knjiga je izašla u izdanju Zagrebačke naklade, čiji je urednik Krešimir Maligec istaknuo kako je već i sljedeće, deseto izdanje prevedeno te će ugledati svjetlo dana u drugoj polovici godine.

Jedna od tema Algoritmovog programa u knjižnici tog nakladnika u Gajevoj ulici bila je i predstavljanje novog književnog portala Imaginarij.com. “Riječ je o novom i originalnom konceptu portala za razgovor o knjigama koji potiče ljude koji pišu o knjigama da se na neki način natječu tko će to raditi bolje”, pojasnio je Hini direktor Algoritma Neven Antičević. Portal već postoji, ali u svojoj beta fazi, a njegova se puna funkcionalnost može očekivati uskoro, kada će svoja promišljanja i književne recenzije tamo moći ostavljati svi koji to žele, za što će dobivati bodove za popuste na knjige, dodao je.

Svoju poeziju i prozu uz druženje i razgovor u Društvu hrvatskih književnika (DHK) čitali su brojni njegovi članovi, a velika gužva pred knjižnicom Naklade Ljevak na središnjem gradskom trgu signalizirala je uspješnost njezina programa čitanja Matoševih stihova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro posjećene programe imali su i Profil Megastore i VBZ-ov knjižarsko-galerijski centar Fadil Hadžić te knjižara Arkadija Školske knjige, gdje je nakon lutkarske predstave i likovne radionice s urednicom Miroslavom Vučić pjesnik Pajo Kanižaj razgovarao o tome kako nastaju njegove pjesme. “Za neke od njih ni sam ne znam kako sam ih napisao, samo su mi došle”, kazao je pjesnik okupljenoj djeci.

Pjesme je u ugodnoj atmosferi Sublink internet caffea u Teslinoj ulici čitao Tonko Maroević i to na španjolskom, katalonskom i slovenskom, te potom svoje prijevode istih. U sklopu prevodilačko-pjesničke večeri “Stihom na stih” svoju je poeziju, među ostalima, čitala i Ana Brnardić, te na talijanskom njezine pjesme prevoditeljica Serena Todesco.

U glazbenu knjižaru Rockmark u Teslinoj ulici nije stao ni dio obožavatelja kantautora i pjesnika Arsena Dedića, koji je tamo uz red glazbe i red priče u svojoj poznatoj duhovitoj maniri zabavljao publiku zanimljivim anegdotama i šalama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manifestacija, treća po redu, ove je godine okupila 370 kulturnih institucija u 156 gradova diljem Hrvatske s preko 700 programa, među kojima 123 knjižnice, deset vrtića, 97 škola, 20 zatvora i 60 bolnica, a među ukupno pet tisuća ljudi koji su sudjelovali u promicanju ideja “Noći knjiga” bilo je više od dvjesto pisaca te brojni prevoditelji, glazbenici, glumci, meteorolozi i drugi entuzijasti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.