(VIDEO) 11. srpnja Svjetski dan stanovništva – trgovanje ženama kao seksualnim robljem globalni je problem svijeta!

silovanje
Foto: Gettyimages

Svjetski populacijski dan ili Svjetski dan stanovništva slavi se svake godine 11. srpnja, s ciljem podizanja svijesti o globalnim pitanjima i problemima stanovništva.

Jedan od gorućih globalnih pitanja svjetskog stanovništva je masovno trgovanje ženama i djecom kao seksualnim robljem. Te jadne žene, često mlađe maloljetnice, nagovorene su da krenu imigrantskim rutama prema Europi gdje postaju žrtve kriminala.

Ujedinjeni narodi proglasili su 11. srpnja 1989. godine Svjetskim danom stanovništva kako bi se ukazalo na hitnost i važnost populacijskih pitanja u kontekstu općih razvojnih planova i programa te na potrebu pronalaženja rješenja na ta pitanja.

Nagli pad opće smrtnosti stanovništva, koji je počeo uzbrzavati već nakon 19. stoljeća u razvijenim zemljama i širiti se diljem svijeta sukladno gospodarskom razvoju, smatra se jednim od glavnih postignuća napretka društva. Prema izvršenim procjenama očekivano trajanje života pri rođenju poraslo je u svijetu gotovo dvostruko (na prosječnih 67 godina života) u razdoblju 1800.-2005. godine, što je dovelo do brzog rasta populacije, od jedne milijarde u 1810. godini na gotovo sedam milijardi u 2010. godini.
Svijet danas ima najveću generaciju mladih u povijesti sa više od 1,8 milijarde mladih ljudi, uglavnom u zemljama u razvoju, s ogromnim potencijalom za pomoć u borbi s glavnim izazovom čovječanstva.
Ali velikom broju mladih uskraćena je mogućnost kvalitetnog obrazovanja, pronalaska pristojnog posla, te sudjelovanju u političkom životu u svom društvu. Svjetski dan stanovništva prilika je da obnovimo našu predanost i pomognemo mladim ljudima da postignu svoj napredak u društvu, a ne da postaju žrtve organiziranog kriminala kao što je seksualno iskorištavanje žena i djece.
Akcija pomoći ljudima, a osobito mladima, hitno je potrebna.
Žene imigrantice – žrtve kriminalaca koji se bave prostitucijom i prodajom žena
Postoji još niz pitanja koja danas pritišću mnogobrojne ljude i zemlja na svim kontinentima kojima je svijet danas dužan se baviti, a jedan od najvećih je poticanje ilegalnih i čak prisilnih imigracija u smjeru Europe i SAD-a. Uz taj (svjesno) generirani problem veže se trgovina ljudima, otmice žena i djece, seksualno iskorištavanje žena i djece, trgovina organima, terozizam i drugo.
Svijet je dužan zaustaviti organizirane imigracije, često iz centara moći, kojima se nanosi šteta i domicilnom stanovništvu, ali i mnogim imigrantima koji na putu postanu žrtve organiziranog kriminala i nasilja.
Osobito najranjiviji: žene i djeca koji često postaju žrtve različitih oblika nasilja, a jedno od njih je da te jadne žene, često tinejdžerke kao dolje na videu, postaju seksualno roblje.
Pri pokušajima bijega tisuće su ubijene.

Od donošenja Konvencije o pravima žena do danas, gledajući posljednjih tridesetak godina, prema kanadskom novinaru Viktoru Malareku svijet se susreo s nekoliko vala trgovanja ženama u svrhu seksualnog iskorištavanja. Prvi val se događao 70ih godina XX. stoljeća, a obuhvatio je žene iz Jugoistočne Azije, drugi val je došao u osamdesetima, a činile su ga žene iz Afrike, da bi ubrzo uslijedio i treći koji je obuhvatio žene Latinske Amerike. Početkom devedesetih, raspadom komunističkog sustava i nezaustavljivom tranzicijom u zemljama Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe javlja se i četvrti val. Brzina i razmjer ovog vala, prema riječima Malareka je zapanjujuća jer prije još desetak godina žene iz zemalja navedenih područja nisu bile ni na obzoru da bi danas činile 25 posto tog posla.

Posljednjim valom koji je u tijeku, a povezan je s masovnim migracijama stanovnika Afrike i Azije, zaokružena je cjelina koja fenomen trgovanja čini globalnim fenomenom od kojeg niti jedna država na ovom svijetu nije više imuna.

Danas je trgovanje ženama jedna od najunosnijih grana organiziranog kriminala, koja s jedne strana donosi ogromnu dobit, a s druge je posao niskog rizika, te je “roba” (jadne žene) u tom lancu veoma lako zamjenjiva, ali i do krajnjih granica iskoristiva.

Žene imigrantice od kojih je jedna dijete od 15 godina – žrtve silovanja i trgovanja ženama kao seksualnim robljem

 

Otmice žena u Argentini za seksualno roblje:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/skole.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.