(VIDEO) 16. listopada 1991. Blago Zadro i Alfred Hill – dvije smrti dvojice junaka za slobodu jedine Domovine!

Foto: Snimka zaslona

Dva Hrvata, dva zapovjednika u Vukovaru, dva junaka… jedan rođen na kršu našeg juga Domovine, a drugi rođen u ravnicama Domovine na blagim obalama Dunava koji oplakuje Vukovar. Dva junaka, sa juga i sjevera, slika su jedne hrvatske duše, jedne borbe za svoj narod, jedne hrabrosti, jedne ljubavi i dvije smrti koje su postale znak – jedne i velike slobode!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Dana 16. listopada 1991. bio je koban za dva hrvatska junaka: Blagu Zadru i Alfreda Hilla. Svega dan nakon što je Vukovar pao u potpuno okruženje i nakon što više nisu postojali ni kukuruzni putovi poginula su dvojica omiljenih zapovjednika i junaka obrane grada.

Nema tko u Vukovaru tih dana da nije zaplakao nad smrću ove dvojice zapovjednika, čije je ime znalo svako dijete u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Blagi Zadri se gotovo sve zna i teško je napisati riječ koja bi opisala hrabrost i nesebičnost vukovarskog junaka. Alfred Hill poginuo je u 35 godini života u rodnom gradu, a od prvog dana zajedno je sa Zadrom bio organizirao obranu grada i spriječio da grad bez borbe padne u ruke Srba. Zadro i Hill, zajedno su sa skupinom domoljuba, organizirali obranu grada koji je silom prilika postao nesalomljivi zid za četnike koji su nadirali iz okolnih srpskih sela i Srbije s druge strane Dunava.

Obrana Vukovara organizirana je već prije samog početka borbi i rata 10. svibnja 1991. Krajem rujna zapovjednik obrane grada Mile Dedaković imenovao je Hilla zapovjednikom Vojne policije koja je bila jedna od najvažnijih postrojbi u obrani grada, te je sudjelovala u svim bitkama za grad.

Hill je poginuo braneći Sajmište, a njegov suborac Josip Belobrajdić Brzi svjedoči: „Zajedno smo proveli sedam dana na položaju kod srpskog groblja na Sajmištu, doslovno smo ležali u grobovima i znali se zezati kako svatko, kad krene napad, liježe u svoju grobnicu. Tog 16. listopada krenuo je sveopći, siloviti napad na grad. Neprijatelj je probio Ulicu Josipa Kraša, motorole su ostale prazne, netko je javio da je Hill ranjen, a ja sam rekao: Ako treba, rušit ćemo kuću po kuću, ali ćemo ga naći. Njega ne ostavljamo!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I pronašli su ga, kako leži smrskan od minobacačke granate:

„Jednostavno je iskrvario, našli smo ga kako leži smrskanih potkoljenica. Motorola je bila metar od njega i vjerojatno nije mogao do nje. Odmah sam znao da smo izgubili velikog čovjeka“.

Grobovi hrvatskih junaka Blage Zadre i Alfreda Hilla u Vukovaru:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slikovni rezultat za blago zadro grob

 

*Alfred Hill-Atila (borbeni nadimak): sa najbližim suradnicima, iskusnim bojovnicima, formira satniju VP, preuzima sve zadaće iz djelokruga Vojne policije uz aktivno i neprekidno sudjelovanje u obrani opkoljenog Vukovara. Dana 16. listopada 1991. godine poginuo je braneći položaje na Sajmištu.

Posthumno mu je, 29. travnja 1993. godine, dodijeljen čin bojnika OS RH, odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom hrvatskog trolista 30. ožujka 1999. godine. Odlukom ministra obrane Republike Hrvatske 30. rujna 1998., a na prijedlog načelnika Uprave vojne policije, Nastavno središte za obuku Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske dobilo je ime bojnika Alfreda Hilla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulica na Sajmištu u Vukovaru je nazvana prema Alfredu Hillu.

 

*Blago Zadro: ime Blage Zadre nosi Zapovjedno stožerna škola Ministarstva obrane RH, osnovna škola u Borovu Naselju, te ulice u Grudama, Splitu i Zagrebu. Replika njegovoga poprsja nalazi se u Vukovaru, a izvornik se nalazi u njegovom rodnom Ledincu.

Zbog svoje uloge u Domovinskom ratu, junačke pogibije i velike karizme koju je stekao još za vrijeme bitke za Vukovar, po završetku Domovinskog rata postao je jedna od najvećih i najpoštovanijih legendi hrvatskog rata za neovisnost

Godine 2011. godine posmrtno je nagrađen nagradom za životno djelo za iznimnu hrabrost i život položen u obrani Vukovara 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.