(VIDEO) 19. siječnja 1853. Giuseppe Verdi – praizvedba slavne opere Trubadur

Foto: wikimedia commons

Praizvedba drugog dijela Verdijeve popularne latinske trilogije (Rigoletto, Trubadur i Traviata) izvedena je na današnji dan u Teatru Apollu u povijesnom središtu Rima. Pojedine scene iz opere smatraju se najboljima iz cijelog opusa slavnog talijanskog skladatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji je dan održana praizvedba jednog od najpoznatijih djela velikog talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija. Trubadur (tal. Il Trovatore) je opera u četiri dijela, te drugi dio Verdijeve popularne latinske trilogije (Rigoletto, Trubadur i Traviata). Pojedine scene iz opere smatraju se najboljima iz cijelog opusa slavnog talijanskog skladatelja. Libreto opere temeljen je na istoimenoj viteškoj drami španjolskog dramatičara Antonija Garcíe Gutiérreza, a sastavili su ga pjesnici Salvatore Cammarano i Leone Emanuele Bardare. Verdi je skladanje svoje opere dovršio u samo četiri mjeseca.

Radnja Trubadura odvija se u španjolskoj pokrajini Aragon u petnaestom stoljeću, te dočarava njen misticizam, temperament i jake strasti kroz glazbu ispunjenu ljepotom, divljom energijom i vokalnim dionicama ispunjenim snažnim osjećajima. Zaplet se temelji na suparništvu grofa od Lune i pobunjenika Manrica, koji se natječu u pridobivanju naklonosti plemkinje Leonore. Glavni pokretački elementi opere su romantična ljubav, ljubomora i osvetoljubivost. Opera je prilično tužna i tragična, s puno smrti, što dodatno pojačava njen mračni i markantni romantizam.

Kako smo već spomenuli, praizvedba opere izvedena je na današnji dan 1853. godine u Teatru Apollu u povijesnom središtu Rima, te je Trubadur odmah priznat kao remek-djelo. Inače, Teatro Apollo danas više nije moguće vidjeti, a tamo gdje je nekoć stajao je postavljen spomenik. To mjesto u Rimu danas je poznato pod imenom Tor di Nona, te leži između Via dei Coronari i rijeke Tiber. Ime mu je izvedeno iz naziva Torre dell’Annona, srednjovjekovnog tornja koji je nekada bio smješten tamo i pretvoren u jedno od najvažnijih kazališta u gradu, koje je prvotno nazvano Teatro Tordinona, a kasnije preimenovano u Teatro Apollo. Šest godina kasnije (1859.) u istom je kazalištu održana praizvedba još jedne Verdijeve opere, Krabulji ples.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.