(VIDEO) 23. kolovoza 1975. Igor Kačić – najmlađu žrtvu Ovčare izdvojio oficir JNA Veselin Šljivančanin

Na današnji dan, 23. kolovoza 1975., rođen je Igor Kačić, najmlađa žrtva pokolja hrvatskih civila i vojnika na Ovčari pored Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imao je samo 16 godina i tek je zakoračio u život kada je nevin ubijen na Ovčari, a iz kolone ga je izdvojio iz ruku majke osobno Veselin Šljivančanin, oficir zločinačke komunističke JNA.

Od majke Irene odvojio ga je Veselin Šljivančanin ispred vukovarske bolnice odgovorivši na njeno pitanje zašto dijete odvaja od majke sljedećim riječima: „Niko neće biti kažnjen bez razloga“.

Vjerojatni razlog Igorova smaknuća na Ovčari bio je taj što je njegov otac Petar Kačić – “Srednji Bojler” jedan od najvećih junaka obrane Vukovara od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu. Bio je jedan od zapovjednika obrane Sajmišta, dijela Vukovara koji je bio najizloženiji učestalim žestokim pješačkim napadima udruženih paravojnih postrojbi i JNA, obilno potpomognutih neprestanim granatiranjem. Poginuo je u borbama 2. listopada 1991.god.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjestu budućeg Doma ratnika na Bogdanovačkoj cesti u Vukovaru u organizaciji Udruge ratnika hrvatskog obrambenog rata svečano je 18. studenoga 2012. otkriven spomenik „Otac i sin“ koji je posvećen herojima i žrtvama Domovinskog rata, Igoru i Petru Kačiću, kao i svim žrtvama Domovinskog rata. Autor trometarskoga mramornoga spomenika je Mario Matković, kipar iz Bogdanovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.