(VIDEO) 24. travnja 1944. Mijo Drvarić – najbolji hrvatski boksač podlo ubijen u Kutini od zločinačkih komunista

Foto: komunistickizlocini.net

Mijo Drvarić, ponajbolji hrvatski boksač prve polovice 20. stoljeća, ubijen je u Kutini 1944.  na kućnom pragu od strane zločinaca iz redova komunista. Veliki boksač bio je potpuno apolitičan, sudjelovao je u brojnim humanitarnim akcijama pomaganja ljudima, kao sportaš bio je poznat po pravednosti i fer borbi. “Crveni zločinci” su ubili velikog sportaša i nevinog čovjeka bez razloga, samo zato jer je boksao u Zagrebu jedan meč sa Josom Županom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme jugokomunističkog režima, ime Mije Drvarića bilo je nepodobno te su se njegovi uspjesi tajili, a on kao sportaš u jugoslavenskoj sportskoj historiografiji jednostavno „nije postojao“.

 

Na današnji dan je u Kutini, 24 travnja 1944. godine, nadomak kućnog praga mučki i podlo, od strane komunističkih zločinačke grupe, ubijen je profesionalni boksač i višestruki prvak Jugoslavije i NDH u srednjoj i teškoj kategoriji – Mijo Drvarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je poznat pod nadimcima Moslavački drvosječa i Drvosječa iz Kutine. Prije rata, na veliku radost Hrvata, Drvarić osvaja naslov profesionalnog prvaka Kraljevine Jugoslavije u teškoj kategoriji 1940. godine u Beogradu protiv srbijanske boksačke zvijezde Žuće Pavlovića tehničkim nokautom u trećoj rundi. To je bio veliki uspjeh jer je boks tada bio vrlo popularan sport, a otpor Hrvata velikosrpstvu išao je osobito preko sporta, osobito nogometa i boksa gdje su Hrvati dominirali nad Srbijancima (kao i danas).

Osvojio je prvenstvo u boksu u NDH i to je bilo dovoljno zločincima da ubiju ovog velikog i plemenitog  sportaša koji nije želio imati veze s politikom.

Drvarić je bio jedan od najuspješnijih sportaša 30-ih i 40-tih godina prošlog stoljeća na području tadašnje Kraljevine Jugoslavije i kasnije NDH, nije bio politički angažiran i slovio je za poštenog i principijelnog čovjeka i sportaša. Jedan je od rijetkih sportaša tog vremena koji je sudjelovao i u humanitarnim akcijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas u Kutini nema ulice ili trga s imenom ovog sportskog velikana, ali zato još uvijek ima u Hrvatskoj onih koji veličaju partizanske zločine i ljude koji su na ovako podli način ubili ovog velikog boksača i čovjeka, kao i mnoge druge nevine ljude diljem hrvatske Moslavine i cijele zemlje.

 

Meč Mije Drvarića i Jose Župana u Zagrebu – tko je bio najbolji hrvatski boksač između dva rata?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.