(VIDEO) 27. svibnja 1703. osnovan Sankt Petersburg – sjajna nova prijestolnica “europske” Rusije

Foto: Fah

Ruski car Petar Veliki 1703. godine osnovao je Sankt Petersburg. Car Petar Veliki 1. svibnja 1703. osvojio je švedsku utvrdu Nyenskans na rijeci Nevi i time postigao cilj zbog kojega je između ostalog i došlo do rata između dvije sjeverne sile, a to je bio izlaz na Baltičko more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko tjedana kasnije car je na otočiću oko 5 kilometara udaljenom od ušća Neve u more, započeo gradnju tvrđave Petra i Pavla što je bila prva građevina u Sankt Petersburgu. Mladi ruski car izabrao je ime Sankt Petersburg ponajviše zbog opčinjenosti zapadnom europskom  kulturom koju je po svaku cijenu želio proširiti u svojem carstvu koje je smatrao zaostalim. Grad su najvećom mjerom izgradili ruski kmetovi i švedski ratni zarobljenici, a tijekom dugogodišnjeg teškog rada na močvarnom terenu stradalo ih je na desetke tisuća.

1712. godine Petar je premjestio prijestolnicu iz Moskve u mladi grad koji se ubrzo nakon toga počeo ubrzano razvijati po planu arhitekta Domenica Trezzinija koji ga je zamislio između mreže pravocrtnih kanala – što nije u potpunosti ostvareno, ali se i danas vidi u razmještaju gradskih ulica.

1905. godine u Sankt Petersburgu je započela revolucija, a 1914. kada je započeo I. svjetski rat grad je preimenovan u Petrograd koji ne zvuči previše ‘njemački’. 1917. godine Februarska i Oktobarska revolucija započele su na ulicama Petrograda koji je 1923. godine, tri dana nakon Lenjinove smrti promijenio ime u Lenjingrad i koji je godinama smatran ‘kolijevkom revolucije’. Tijekom II. Svjetskog rata grad je bio pod njemačkom opsadom puna 872 dana tijekom kojih je pretrpio nevjerojatno razaranje u kojem je poginulo oko milijun i petsto tisuća ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. lipnja 1991. godine građani su na referendumu odlučili da se vrati ime Sankt Petersburg kako se grad koji je dom za nešto više od 4,5 milijuna ljudi, zove i danas.

Danas ovaj prekrasni grad i stara prijestolnice Rusije doživljava svoju renesansu i obnovu nakon što je gotovo cijelo 20. stoljeće bio sustavno devastiran pod komunizmom, te obnavlja stari sjaj ruske prijestolnice i kršćanskog grada. Rusija trenutno gradi tisuće crkava u zemlji da bi vratila kršćanski identitet koji tako brutalno i divljački uništen u komunističkoj revoluciji i “crvenom teroru”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.