(VIDEO) 9. ožujka 2000. umro Ivo Robić – znate li da je obiteljska kuća velikog pjevača danas kapelica svetog Ivana od Boga u Ičićima?

Foto: enciklopedija.hr

Na današnji dan 9. ožujka 2000. umro je Ivo Robić, pionir zabavne glazbe u Hrvatskoj i prvi pjevač koji je napravio veliku međunarodnu karijeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je počasni predsjednik Hrvatske glazbene unije i dobitnik Porina za životno djelo.

Ivo Robić i pjesma posvećena voljenom Zagrebu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Rodio se u Garešnici 1923. i odmalena se posvetio glazbi, a vrhunac karijere ostvario je u šezdesetim godinama prošlog stoljeća nakon pobjede na Opatijskom festivalu 1958. Bilo je to vrijeme popularnih šlagera i velikih revijskih orkestara u kojima se pokojni Ivo odlično snalazio.

Njegova ploča „Morgen“ prodana je u preko milijun primjeraka tako da je od tada dobio nadimak Mister Morgen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robićevi su bili bez potomstva, a kad su obnavljali bračne zavjete, zemljište i kuću u Ičićima ostavili su kao dar Riječkoj nadbiskupiji.  Tako je nekadašnja obiteljska kuća supružnika Robić preuređena u kapelu Svetog Ivana od Boga stoga što nije bila dozvoljena gradnja crkve. Radove na uređenju kapele vodio je Đuro Puškarić, tadašnji župnik u Ičićima, a blagoslovio ju je 16. studenoga 2003. godine, riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić. U proslavi je sudjelovalo i osam redovnika Bolničkog reda Milosrdne braće sv. Ivana od Boga iz Graza, koji su sa sobom donijeti relikvije sveca. Oltarnu sliku naslikao je Franjo Ferenčak, akademski slikar iz Vrbovskog, a u dvorištu pred zgradom postavljen je tri metra visoki križ.

Foto: Roberta F., commons.wikimedia.org

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.