(VIDEO) Izložba ‘Osijek na udaru brutalne agresije’ u Zagrebu: ‘Potiče na razmišljanje o domoljubnim vrijednostima’

foto HINA/ Heroji Osijeka/ ml

Putujuća multimedijska izložba o Domovinskom ratu ‘Osijek na udaru brutalne agresije’, nakon niza gradova, stigla je i u Zagreb, a može se razgledati u Staroj gradskoj vijećnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbu prati 8-minutni dokumentarni film autora Branka Peka, koji je u doba agresije radio kao montažer HRT-a. Iz materijala čak 40-ak ekipa iz cijeloga svijeta složio je vrijedno svjedočanstvo vremena. Kako ističe, uloga ratnih izvjestitelja bila je iznimno važna i teška, prenosi HRT.

26 panela s 40 fotografija tvori kolaž individualnih priča o ratnom razaranju u Domovinskom ratu. Autor izložbe, ratni načelnik inženjerije i predsjednik braniteljske udruge Heroji Osijeka Zlatko Dernaj, ističe da je posebno želio istinu prenijeti mlađim naraštajima.

“Multimedijska izložba potiče na razmišljanje o domoljubnim vrijednostima koje su, pored neslomljivog duha, ljudskih života i velike materijalne štete, imale i imaju u povijesti presudnu ulogu za očuvanje identiteta hrvatskog naroda, područja i države”, napisao je u katalogu Dernaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba je postigla izvanredan uspjeh u travnju u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Do sada je još gostovala u Osijeku, Laslovu te Vukovaru. Autori kažu da im je želja educirati posjetitelje o razarajućim posljedicama rata i važnosti održavanja mira.

Tijekom velikosrpske agresije u napadima na Osijek oštećeno je 129 gospodarskih tvrtki, 38 industrijskih objekata, brojni javni, kulturni, sakralni objekti, škole, bolnica, zdravstvene ustanove i više od 18.500 stambenih objekata, a ukupna šteta se procjenjuje na iznos od 2.175.000.000 eura. Za usporedbu, državni proračun Hrvatske za 1992. godinu iznosio je oko pet milijardi eura, navodi se u materijalima izložbe.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.