(VIDEO) Nagrada “Zagrepčanka godine” Mirjani Bohanec Vidović, najpoznatjoj po ulozi u kultnom filmu “Tko Pjeva zlo ne misli”

Foto: fah, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Mirjana Bohanec Vidović dobit će priznanje i novčanu nagradu na svečanoj sjednici Gradske skupštine na Dan grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sopranistica, glumica i diplomatkinja

U prihvaćenom zaključku navodi se da je Mirjana Bohanec Vidović velikim zalaganjem na svim područjima svojeg djelovanja ostavila izniman trag i postigla znatne rezultate na dobrobit Zagreba i Republike Hrvatske te time “promovirala nezaobilaznu ulogu žene u kulturnome, diplomatskom i humanitarnom radu”.

Ostvarila je niz zapaženih uloga od hrvatskih opera i koncertnih djela hrvatskih skladatelja do antologijske uloge Ane Šafranek u kultnom filmu “Tko pjeva zlo ne misli”. Kao vrlo vješta i angažirana diplomatkinja, kako je istaknuto, utrla je put mladoj hrvatskoj kulturnoj diplomaciji te se istaknula humanitarnim radom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ana Šafranek u filmu “Tko pjeva zlo ne misli”

Rođena je u Zagrebu 2. listopada 1939. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i postala operna pjevačica. Još kao studentica prošla je audiciju i nastupala u HNK-u u Zagrebu zajedno s Ružom Pospiš Baldani, Dunjom Vejzović i drugima.

U 28 godina pjevačke karijere, najviše je nastupala u zagrebačkom HNK-u, a pjevala je i ansamblu Collegium musicum, riječkom HNK-u. U posljednjem nastupu pjevala je u operi “Nikola Šubić Zrinski” Ivana Zajca, u kojoj je najčešće i nastupala. Objavila je CD “Od opere do filma” na kojem pjeva 18 starih hrvatskih pjesama kao što su: “Hvala ti srce”, “Marijana”, “Kak taubeka dva”, “Kad bi ove ruže male” i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proslavila se ulogom Ane Šafranek u filmu “Tko pjeva zlo ne misli” Kreše Golika, 1970. godine. U filmu je pjevala nekoliko melodija kao što: “Hvala ti srce” i “Fala”. Glumila je u još nekoliko filmova i televizijskih serija.

Hrvatska konzulica u Hamburgu

Bila je generalna konzulica Republike Hrvatske u Hamburgu u Njemačkoj, 1999. i 2000. godine te pomoćnica ministra vanjskih poslova i europskih integracija u Upravi za hrvatske manjine, iseljeništvo i useljeništvo od 2006. do 2008. godine [3] Organizirala je predstavljanja knjiga hrvatskih književnika, izložbe hrvatskih slikara te nastupe ansambala HNK-a, Zagrebačkih solista, Zagrebačke filharmonije, Ansambla LADO i dr. u Njemačkoj i Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udana je za dr. Ivu Vidovića, dugogodišnjeg ravnatelja Doma zdravlja u Runjaninovoj ulici u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.