Stepinac 1940. godine: “Očistite duše u svetom sakramentu Pokore i ojačajte u sv. Pričesti”

Stepinac
Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Nakon proslave blagdana bl. Alojzija Stepinca donosimo još jednu propovijed koju je Stepinac izrekao. Homiliju koju je izrekao o proslavi blagdana tada blaženog Nikole Tavelića, 1940. godine pročitajte u nastavku, prenosi Zagrebačka nadbiskupija.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

»Očistite duše u svetom sakramentu Pokore
i ojačajte u sv. Pričesti«

Hrvatski Metropolit o ovogodišnjoj proslavi blagdana bl. Nikole Tavelića,
Zagreb, 29. rujna 1940.

Predragi vjernici!

Ljetošnji blagdan bl. Nikole Tavelića dolazi nam u znaku dvaju jubileja. Jedan je opći naš veliki jubilej, kojim slavimo 1300-godišnjicu veza hrvatskoga naroda sa Svetom Stolicom, a drugi je 550-godišnjica smrti našega Blaženika. I jedan i drugi jubilej usko je povezan. Kad smo naime zamolili Svetu Apostolsku Stolicu blagoslov i duhovne blagodati za naš 1300-godišnji jubilej, zamolili smo i proglašenje našega Blaženika svetim.

A i ta je molba, kao što i samo posebno štovanje bl. Nikole, i te kako povezana s našim općim jubilejom. Bl. je Nikola naime onaj sin našega hrvatskoga naroda, koji se kroz punih dvanaest godina trudio oko toga, da se sveta vjera, bit kraljevstva Kristovoga, održi u kraljevstvu hrvatskomu. Konačno je u zemaljskoj domovini Isusovoj svoj rad ovjenčao mučeničkom smrću, i tako u neku ruku svojom mučeničkom smrću povezao Kristovu zemaljsku domovinu i ona sveta mjesta s našom domovinom Hrvatskom.

> Stepinac 1940.: Kome povjeriti narodnu budućnost? Predstavnicima ideologije mržnje ili Kristu, koji je ljubav?

Nije jamačno bez Božje Providnosti tako lijepo rašireno štovanje našega bl. Nikole u cijelom narodu. To je veoma utješna pojava, jer štovanje ovoga divnog mučenika, jednoga od najboljih sinova našega naroda, može i mora samo ojačati i učvrstiti svetu vjeru među nama, Hrvatima. Ako ikada, a to ljetos moramo nastojati, da se to štovanje što više proširi u našem narodu, napose pak u našoj nadbiskupiji.

Kod nas je njegov kip ili slika postavljena već u 257 crkava, a njegov se oltar nalazi u četiri crkve. Tri su kapelice i jedna crkva podignute kod nas njemu u čast. Župa u zagrebačkom predgrađu, u Kustošiji, posvećena je njemu, i nadam se, da ćemo ondje doskora početi s gradnjom njegove župne crkve. Malih je sličica s molitvama za kanonizaciju našega blaženika raspačano u našoj nadbiskupiji blizu 100.000. Sve su to živi i snažni dokazi, kako je štovanje bl. Nikole prodrlo u dušu našega naroda i uhvatilo ondje duboka korijena.

Stepinac
Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Predragi vjernici! Nastojte ovogodišnji njegov blagdan što ljepše i dostojnije proslaviti. U prvom se redu spremajte za taj veliki dan. Vaše spremanje neka bude preporod vaših neumrlih duša. Očistite duše u svetom sakramentu pokore i ojačajte u Sv pričesti. Združeni najtješnje sa samim Gospodinom, vruće molite za kanonizaciju bl. Nikole i za uspjeh našega jubileja. Nastojte prije blagdana obaviti u tu nakanu devetnicu ili barem trodnevnicu.

Pod vodstvom svojih duhovnih pastira postavite sliku ili kip našega Blaženika još i u onu stotinu crkava naše nadbiskupije, gdje još ne postoji. Uresite njegovom slikom svoje domove. Proširite što više malih sličica među sobom. Nada sve pak i toplo molite Božju Providnost i presv. Posrednicu sviju milosti, da nam bude naš Blaženik u jubilarnoj godini proglašen svetim. Utječite se u njegov moćni zagovor. Postignemo li dokazana čudesa na njegov zagovor onda će kanonizacija i lakše i brže uslijediti. Imajte na pameti, da pobožna i ustrajna molitva nužno prodire do nebesa.

U Zagrebu, dne 29. rujna 1940.
+ Alojzije, nadbiskup

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/zg-nadbiskupija.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.