Vlč. Vučak otkrio kada se očekuje završetak obnove spomen-kuće bl. Stepinca: ‘Godišnje više od 50 tisuća ljudi hodočasti u Krašić’

Foto: Župa Krašić (Fotomontaža: Narod.hr)

“Danas slavimo 22. obljetnicu otkako je naš dragi Sveti Otac Ivan Pavao II. proglasio blaženim našega kardinala Alojzija Stepinca. Tom prigodom ćemo u Krašiću u 17 sati imati svečanu misu zahvalnicu i spomenuti se toga prekrasnog dana za našu Republiku Hrvatsku, našu Crkvu u Hrvatskoj”, istaknuo je za Hrvatsku katoličku mrežu župni upravitelj Župe Presvetog Trojstva u Krašiću vlč. Ivan Vučak, nadodavši kako će krašićki mladi obučeni u hrvatske narodne nošnje primiti sakrament sv. Potvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> 3. listopada 1998. beatificiran Alojzije Stepinac: Kako dolazi do proglašenja blaženika – svetim?

Vlč. Vučak osvrnuo se i na obnovu spomen-kuće bl. Alojzija Stepinca koja je trenutno zatvorena zbog radova. Naime, na 20. obljetnicu proglašenja blaženim Alojzija Stepinca 2018. pokrenuta je izrada projektne dokumentacije za obnovu spomen-kuće.

“Izuzetno mi je drago da je obnova krenula i da smo započeli kompletnu obnovu kuće. Već je sada kompletno uređen cijeli tavanski prostor. Njega smo prenamijenili i napravili spavaonicu gdje će naši hodočasnici moći prespavati. Bilo da će ići pješke prema nekom svetištu ili da će doći pješice do Krašića, mogu tu prespavati ako imaju duhovnu obnovu ili seminar. Ako bi htio doći neki kapelan, župni vikar ili župnik sa zborom mladih ili s obiteljskom zajednicom, moći će tu prespavati”, istaknuo je vlč. Vučak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U potkrovlju se nalazi 15 kreveta pa će tako vjernici moći prespavati u samoj kući bl. Alojzija Stepinca i to iznad njegove radne i spavaće sobe – mjesta njegovoga mučeništva i sužanjstva.

“Mjesto je to gdje je naš blaženik nepunih devet godina dragome Bogu prikazivao svoje molitve i gdje je na kraju preminuo 10. veljače 1960. Završili smo s uređenjem potkrovlja i krenuli s glavnim, najsvetijim sobama, a to su njegova radna i spavaća soba. Zatim će preurediti i sobu našega dragog župnika Josipa Vranekovića. Radimo također i spomen-sobe naših časnih sestara Služavki Maloga Isusa koje su kroz svih devet godina bile zajedno u kući s bl. Stepincem i župnikom Vranekovićem”, rekao je vlč. Vučak.

Spomen-kuća će se kompletno obnoviti, no sve će biti vraćeno u prvobitno stanje, tj. onako kako je to bilo u vrijeme kada je bl. Alojzije Stepinac tamo živio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To znači da stavljamo oltar tamo gdje je bl. Alojzije Stepinac slavio misu u svojoj radnoj sobi jer je zbog svoje bolesti, kao što je napisao župnik Vraneković u svome dnevniku, bio toliko slab u zadnjim danima svojega života pa nije niti mogao doći do župne crkve i tamo slaviti misu”, rekao je vlč. Vučak, istaknuvši kako su osobne stvari bl. Stepinca relikvije jer se on koristio njima.

U spavaćoj sobi bl. Stepinca postavit će prikaz njegova života, počevši od suđenja, boravka u zatvoru u Lepoglavi, do njegovoga boravka u Krašiću.

“Ono što posebno cijenimo je njegov krevet gdje se zadnji put ispovjedio, gdje je primio zadnje sakramente i gdje se rodio za Nebo. Uvijek volim naglasiti da župa Krašić nije samo župa njegovoga rođenja za ovaj svijet, nego i ono što je nama kršćanima puno bitnije, a to je župa gdje se on rodio za Nebo”, istaknuo je vlč. Vučak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je istaknuti da preuređenje kuće nije posljedica potresa u ožujku, nego posljedica toga što sve veći broj hodočasnika dolazi.

“Započeli smo s obnovom, no zadesio nas je koronavirus. Bogu hvala, lijepo smo mogli proslaviti Stepinčevo 2020. i možemo neskromno reći da je svaku večer bilo između 800 i tisuću ljudi. To je bilo tijekom svih deset dana kada smo slavili 60. obljetnicu svete smrti bl. Alojzija Stepinca. Godišnje možemo reći da više od 50 tisuća hodočasnika prođe kroz kuću bl. Alojzija Stepinca. Možemo biti dragom Bogu zahvalni da potres nije naštetio kući, ali kuća je stara preko 250 godina. Stropovi su ulegli, počeli su se rušiti zidovi i nastale su velike pukotine. Bilo je preopasno za hodočasnike”, rekao je vlč. Vučak, ističući kako se u obnovu krenuli radi zaštite sigurnosti hodočasnika.

Vlč. Vučak je istaknuo kako mu je posebno drago što se sve više i više osnovnih i srednjih škola javlja i dolazi u posjet Krašiću.

“Žele nešto čuti o bl. Alojziju Stepincu, biti u njegovoj župnoj crkvi i vidjeti njegovu kuću. Ne daj Bože da se nekom djetetu nešto dogodi. Moramo čuvati naše svetinje jer ta kuća nije samo kuća župe Krašić ili Zagrebačke nadbiskupije, nego cijele Republike Hrvatske. Ono čemu težimo i za što svi molimo je njegovo skoro proglašenje svetim. Nadamo se da će onda i Krašić postati hrvatsko nacionalno svetište sv. Alojzija Stepinca”, istaknuo je vlč. Vučak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Krašića se nadaju da bi obnova mogla biti završena do kraja godine te da će u 2021. vjernici hodočastiti u obnovljene prostore.

“Ne smijemo toliko unaprijed planirati zbog situacije s koronavirusom, no voljeli bismo svečano otvoriti kuću 16. ožujka. Tada će biti točno 100 godina od rođenja našega dragog župnika Josipa Vranekovića, koji je kao krašićki župnik dočekao bl. Alojzija Stepinca kada je iz zatvora došao u Krašić. Možemo reći da je bio njegov glavni suradnik i supatnik. Želja nam je 2021. u proljeće otvoriti kompletno novu kuću za naše hodočasnike”, istaknuo je.

“Prije svega, želim unaprijed zahvaliti svim dragim dobročiniteljima, svim dragim štovateljima bl. Alojzija Stepinca, u tom molitvenom dijelu. Ako bilo tko želi dati svoj doprinos za obnovu kuće bl. Alojzija Stepinca, može to učiniti uplatom sredstava na naš žiro račun. Unaprijed zahvaljujem na svakoj kuni koja će omogućiti da se kuća što ljepše i što dostojnije uredi”, zaključio je vlč. Ivan Vučak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.