Vrhunac Jubileja milosrđa: Papa Franjo 4. rujna proglasit će svetom Majku Tereziju

Foto: Wikimedia Commons / Túrelio

Sveti će Otac u nedjelju, 4. rujna, svetom proglasiti blaženu Majku Tereziju iz Calcutte, a to će, mnogi smatraju, biti vrhunac Jubileja milosrđa. U nedjelju se očekuje mnoštvo vjernika na svetoj Misi na Trgu svetoga Petra koju će predvoditi papa Franjo. Dok se mediji usredotočuju na Rim, radi velikoga nedjeljnoga događaja, cijeli svijet ovih dana slavi lik Majke Terezije, dobitnice Nobelove nagrade za mir 1979. godine, navodi Radio Vatikan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka Terezija i Hrvati – nepoznata povezanost svetice s hrvatskim narodom

Nasmijana među siromašnima u Calcutti, ili kako u Ujedinjenim narodima razgovara sa zemaljskim moćnicima, ili pak kraj pape Ivana Pavla II., samo su neke slike iz izvanrednoga života Majke Terezije, koje, od crkvi do karitativnih struktura, od tiskovina do društvenih mreža, objavljuju dok se približava dan proglašenja svetom „male olovke u Božjim rukama“, tako se voljela nazivati Majka Terezija.

Donekle začuđuje odluka njezinih Misionarki ljubavi koje će u najvećoj jednostavnosti slaviti događaj. U Calcutti, koja s posebnim ganućem živi dane iščekivanja, časne sestre Majke Terezije 4. rujna „samo“ će prikazati svetu Misu za svoju utemeljiteljicu, nakon završetka televizijskoga prijenosa Papine mise. Radost i zahvalnost za proglašenje svetom osjećaju se posvuda gdje su nazočne Misionarke ljubavi, a gdje je boravila i Majka Terezija kad je dolazila u Rim, ili u Vijetnamu, koji je posjetila čak pet puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka siromaha, promicateljica dostojanstva osobe, od začeća do prirodne smrti, ali i svjetski vođa kadar okupiti sukobljene strane i riješiti sporove, naoko nerješive. Njezino joj je neumorno zauzimanje za mir 1979. godine donijelo Nobelovu nagradu za mir, a na što je u Ujedinjenim narodima ovih dana postavljanjem spomen-ploče podsjetila Stalna misija Svete Stolice u Staklenoj palači u New Yorku. Baš joj je tu 1985. godine, predstavljajući Skupštini Ujedinjenih naroda Majku Tereziju, ondašnji glavni tajnik Ujedinjenih naroda Pérez de Cuéllar rekao: „Vi ste puno važniji od mene i od svih nas. Vi ste Ujedinjeni narodi! Vi ste mir svijeta!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.