Zagreb dobiva Kuću stripa

Foto: fah

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je prihvatio inicijativu za otvaranjem Kuće stripa u Zagrebu, projekt koji je potaknuo tajnik Stripforuma, udruge prijatelja stripa, Mladen Novaković.

Novaković je ideju o Kući stripa prezentirao gradonačelniku Milanu Bandiću koji je odmah oformio tim koji će raditi na ostvarivanju tog značajnoga projekta hrvatske kulture. Inicijativu za ostvarivanje projekta Kuće stripa potaknuo je Mladen Novaković, a Bandić tu je ideju oduševljeno prihvatio, priopćio je Ured gradonačelnika.

Kako Stripforum posjeduje veliki fundus strip-baštine Hrvatske, koja je cijenjena i u međunarodnim krugovima te posuđivana za značajne izložbe stripa diljem Europe, to se već davno ukazivala potreba za osnivanjem “doma“ za taj dio hrvatske kulturne i umjetničke baštine kojoj je muzejska vrata prva otvorila Galerija Klovićevi dvori izložbama Milana Trenca (2005. godine) i Andrije Maurovića (2007. godine). Ideju o mogućoj Kući stripa s Novakovićem počeo je razvijati Darko Glavan, koji je poginuo 2009. godine.

Deset godina nakon Maurovićeve izložbe u Klovićevim dvorima tu je ideju Novaković danas prezentirao gradonačelniku Bandiću koji je odmah oformio tim koji će raditi na ostvarivanju tog značajnoga projekta hrvatske kulture.

Kuća stripa funkcionirat će kao i Kuća arhitekture, stvaranje koje je inicirao i realizirao uz pomoć Grada Zagreba arhitekta Andrija Rusan te u okviru koje se svake godine održavaju i Dani Orisa, međunarodna konferencija arhitekata i dizajnera, što ove godine počinje 14. listopada u KD “Vatroslava Lisinskog”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em