Započinju 12. ‘Dani kršćanske kulture’ u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku

narod.hr

Dvanaesti put zaredom održava se međunarodna manifestacija “Dani kršćanske kulture” u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 12. do 22. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji program manifestacije “Dani kršćanske kulture” obilježit će velik broj kulturno javnih događaja, s 60 različitih programskih sadržaja, koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka te više stotina sudionika programa.

Pokrenuta 2005. godine u Splitu manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture te županija i gradova u kojima se održava te u suorganizaciji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom, te Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom.

Jedanaestodnevni program ovogodišnjih 12. “Dana kršćanske kulture” svečano će biti otvoren 12. ožujka u Splitu u palači Milesi (HAZU) u 11 sati, a manifestaciju će otvoriti splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Po otvaranju manifestacije u palači Milesi bit će upriličeno i otvaranje izložbe o utjecaju komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu Stepincu, a izložbu pod nazivom “Alojzije Stepinac u slici i riječi” otvorit će rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Željko Tanjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dubrovniku će 12. ožujka u crkvi sv. Dominika u 20 sati manifestaciju otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a po otvaranju će uslijediti koncertna praizvedba opere “Diva Grabovčeva” koju će pod ravnanjem mo. Domenika Briškija izvesti Akademski zbor Pro Musica, Zbor glazbene umjetnosti, solisti i Dubrovački simfonijski orkestar.

Šibenik će svečani program manifestacije započeti u katedrali sv. Jakova 12. ožujka u 19 sati korizmenim koncertom sakralne glazbe u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora IV. gimnazije “Marko Marulić” iz Splita pod vodstvom prof. Tomislava Veršića, zborova osnovne i srednje glazbene škole “Ivana Lukačića” iz Šibenika pod vodstvom profesorica Ane Gović Blaće i Marica Berić te Gradskog komornoga orkestra Šibenik pod vodstvom prof. Ive Lise.

U mozaičnom programu ovogodišnjih “Dana kršćanske kulture” filmom “Dominikanci u Hrvatskoj” Krešimira Čokolića bit će obilježena 800. obljetnica Dominikanskoga reda, a tom projekcijom 12. ožujka ujedno započinje i filmski dio programa koji će ove godine obilježiti 15 filmova, od čega će njih čak 11 biti prikazano u Splitu u sklopu filmskog programa koji će se odvijati u Kinoteci Zlatna vrata. U sklopu manifestacije bit će obilježena i Godina milosrđa programom “Sveta vrata – vrata milosrđa” gdje će u prvom planu biti znamenita vrata splitske prvostolnice autora Andrije Buvine, kako u simboličnom tako i u umjetničkom smislu. Upravo po ovom znamenitom autoru nosi naziv i tradicionalna nagrada za izniman doprinos kršćanskoj kulturi koja se dodjeljuje u sklopu manifestacije, a ovogodišnji laureat je akademski slikar Josip Botteri Dini iza kojeg je više od 40 godina umjetničkog stvaralaštva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazbeni program obilježit će niz zanimljivih glazbenih događanja s više stotina sudionika iz cijele Hrvatske te iz inozemstva, poput koncertne praizvedbe opere “Diva Grabovčeva” u Dubrovniku, pasionskog oratorija “Zadnja postaja” mo. Ive Nižića u Splitu, oratorija na temelju hvarskog pučkog pjevanja “Kalvarija” u izvedbi Lada u Šibeniku i Dubrovniku itd.

Zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, na jedan dan splitski će se program preseliti “U središte Hrvatske kneževine”, obilaskom arheoloških lokaliteta i zbirki Gornjeg Muća, Biskupije, Knina i Drniša. Muzeji Ivana Meštrovića svoj obol programu dat će kroz više zanimljivih programa – od izložbe “Ivan Meštrović: Spomenik Grguru Ninskom u Splitu” u Galeriji Meštrović u Splitu, do bogatog programa koji uključuje put križa s pučkim pjevanjem i sv. misu, predavanjem o tajni nedovršene kupole u crkvi Presvetog Otkupitelja – grobnici obitelji Meštrović u Ružiću – Otavicama te koncerta duhovne glazbe Gradskog pjevačkog zbora “Neuma” iz Drniša. Dubrovački program bit će bogatiji za “Noć crkvenih muzeja”.

Publici osobito zanimljivi su i programi interaktivnog tipa – tribine koje omogućuju susrete s međunarodnim gostima, a u Splitu će tom prigodom gostovati Magnus MacFarlane-Barrow, osnivač Marijinih obroka, organizacije koja hrani 1.100.000 djece diljem svijeta, te Francesco Vaiasuso autor knjige “Moje opsjednuće” koji će progovoriti o iskustvu opsjednuća i potpunom oslobađanju od zloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjelokupan program ovogodišnjih “Dana kršćanske kulture” dostupan je ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.