Zatvoren 8. Vukovar film festival

Dodjelom nagrada “Zlatni šlep” na terasi Agencije za vodne puteve zatvoren je 8. Vukovar film festival.

Žiri, u kojem su bili slovenska glumica Milena Zupančič te filmski kritičari Daniel Rafaelić i Branka Soemen, odgledao je 8 dugometražnih i 8 kratkih igranih filmova te 14 dokumentarnih filmova u konkurenciji 8. Vukovar Film festivala, a o svim nagradama odlučio je jednoglasno.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je mađarski film “Overdose – Utrka za snom” redatelja Gabora Ferenczija. “Zlatni šlep” za najbolji kratki igrani film 8. Vukovar Film Festivala pripao je mađarskom filmu “Moj vodič” redatelja Barnabasa Totha, a kao najbolji igrani film 8. Vukovar Film Festivala nagrađen je hrvatski film “Broj 55” redatelja Kristijana Milića, u produkciji Hrvatske radio televizije.

Ukupnu glumačku ekipu tog filma, u kojoj su Goran Bogdan, Alan Katić, Marko Cindrić, Dražen Mikulić, Marinko Prga, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Španović, Ivan Ožegović, Alen Liverić, Samir Vujčić, Hrvoje Vladisavljević, Slaven Knezović i Asim Ugljen žiri je dolučio nagraditi posebnom nagradom, ističući kako su “potvrdili pravilo da nema malih i velikih uloga, samo da je kvalitetnih scenarija i talentiranih redatelja”.

Nagrada Krsto Papić, za poseban pojedinačni doprinos hrvatskom filmu, dodijeljena je redatelju Kristijanu Miliću za režiju filma “Broj 55”.

Žiri je predložio, a direkcija festivala prihvatila ideju da se od ove godine dodjeljuje Nagrada za životno djelo, koja je pripala glumcu Mustafi Nadareviću.

Dodjeli nagrada nazočila je i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. “Ovo nije prvi put kako sam na Vukovar film festivalu i sada se vidi veliki napredak. Riječ je o festivalu koji je i po financiranju ušao u kategoriju trećih festivala, dakle na rubu financiranja kao veliki filmski festivali u Hrvatskoj”, rekla je Zlatar Violić.

Kao posebnu vrijednost festivala naznačila je njegov koncept festivala podunavske regije i internacionalnu komponentu, “ne samo po autorima, nego i po planovima organizatora”.

Na ministričine riječi nadovezao se direktor festivala Igor Rakonić, objasnivši kako je u planu kupnja broda koji bi plovio Dunavom i pristajao u Budimpešti, Beču i drugim podunavskim gradovima, a na njemu bi se prikazivali filmovi s Vukovar film festivala, čime bi se promovirao sam festival, ali i ukupna hrvatska kultura.

Osmi Vukovar film festival Rakonić je ocijenio najuspješnijim do sada u svim segmentima, od posjećenosti do izbora filmova.

Od 25. kolovoza, na 8. Vukovar film festivalu, filmskom festivalu podunavskih zemalja, prikazan je 81 film u 12 kategorija, od kojih su tri – dugometražni, kratki i dokumentarni film, natjecateljske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah