Zbor “Cantores Sancti Marci” gost je Festivala radosne kulture (FRKA)

Ovogodišnji Festival radosne kulture počinje 23. 9. 2017. u 19 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Cantores Sancti Marci“ ponovo su gosti virovitičkoga Festivala radosne kulture. Nakon iznimno uspješnoga nastupa na prošlogodišnjem festivalu, zagrebački zbor ove godine dolazi ovjenčan dvjema zlatnim medaljama s natjecanja “European Choir Games” u Rigi, popularno prozvanog „Olimpijadom pjevačkih zborova“. Taj je uspjeh na svjetskoj razini samo potvrda onoga što dobro znaju svi koji su ih imali povlasticu slušati uživo: radi se o glazbenom sastavu posve specifičnoga zvuka i volumena, uz ogromni raspon timbra i emocija koji im omogućuje podjednako uspješnu interpretaciju djela svih glazbenih epoha i stilova, pod nepogrešivim i autoritativnim vodstvom mladoga dirigenta Jurice Petra Petrača.

U svojemu drugom nastupu na FRCI, zbor će izvesti i neke od skladbi koji je izvodio i na spomenutom natjecanju, uz Händelov „Zadok The Priest“ kao posebnu atrakciju, te probrana djela Rahmanjinova, Duruflea i Pabla Casalsa. Očekuje se glazbeni spektakl za prave ljubitelje glazbe, uz već standardna iznenađenja u dodatcima. Za orguljama će biti orguljaški virtuoz Pavao Mašić.

Oratorijski zbor Cantores Sancti Marci, osnovan 1988. godine, nastavlja tradiciju slavnoga Oratorijskog zbora Crkve Sv. Marka osnovanog 1920. godine. Zbor je dosad održao preko 2500 javnih i koncertnih nastupa, a čini ga tridesetak pjevača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvojio je prve i druge nagrade na različitim nacionalnim (Zagreb, Split, Novi Vinodolski), kao i međunarodnim natjecanjima (Zadar, Neerpelt, Lago di Garda, Bratislava, Riga). Dosad je gostovao u desetak europskih zemalja, kao i diljem Hrvatske. Nastupao je i snimao za Hrvatsku radio televiziju, Hrvatski katolički radio i Irski javni radio te uz razne hrvatske i strane priznate orkestre.

Zborom su tijekom njegove povijesti ravnali istaknuti hrvatski zborovođe i glazbenici: Rikard Rosskamp, Mladen Pozaić, Franjo Dugan, Čedomil Dugan, Mladen Stahuljak, Vladimir Kranjčević, Ivan Repušić, Tomislav Fačini i Matija Fortuna.

Početkom 2011. godine glazbeno vodstvo Oratorijskog zbora Crkve Sv. Marka preuzima Jurica Petar Petrač. Od 1999. godine s Oratorijskim zborom surađuje orguljaš i čembalist Pavao Mašić, glavni orguljaš Crkve Sv. Marka i docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.