Židovi slave Roš Hašanu – znate li o čemu se radi?

Foto: fah

Židovi diljem svijeta slave dolazak Nove godine. Roš hašana počinje večeras sa zalaskom sunca. I ove godine dvodnevni blagdan obilježava se u uvjetima pandemije. Službe u sinagogama su ograničene pa će ga Židovi uglavnom provesti u krugu obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roš Hašana je židovska nova godina koja se slavi tijekom prvih dvaju dana mjeseca tišrija, na tradicijsku obljetnicu Božjeg stvaranja svijeta.

Vjernici na taj dan si međusobno čestitaju blagdan riječima Šana tova (Dobra godina) i žele jedni drugima: ”Dobar upis (u knjigu života)”.

Tradicijski se tada jede slatka hrana, osobito jabuke i med (da bi nova godina bila slatka i bogata) i riba s glavom (”da bismo bili glava a ne rep”), te slatki kruh načinjen u obliku sunčanoga kruga, simbola godine koja dolazi.
Odmah nakon Roš hašane započinje desetodnevno razdoblje pokore, koje završava Danom pomirenja (Jom kipur).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Zoran Milanović čestitao je Roš Hašanu te napisao: “Tradicionalnom izrekom ‘Budite upisani za dobru godinu – Lešana tova tikatevu’, svim građankama i građanima židovske vjeroispovijesti u našoj zemlji želim svako dobro i od srca čestitam Roš Hašanu, Jom Kipur i Sukot. Neka vam predstojeći blagdani budu ispunjeni, srećom, mirom i veseljem, kao i cijela nadolazeća godina’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković također je uputio čestitku građanima židovske vjeroispovijesti u povodu blagdana Roš Hašane, Jom Kipura i Sukota te napisao:

“U ime Vlade i osobno svim židovskim vjernicama i vjernicima upućujem iskrene čestitke u povodu blagdana Roš Hašane, Jom Kipura i Sukota. Tradicionalnom izrekom „Budite upisani za dobru godinu-Lešana tova tikatevu“, od srca vam želim svako dobro u nadolazećoj godini te da blagdanske dane provedete u miru i veselju sa svojim bližnjima. Neka vam nova 5782. godina donese obilje nade, zdravlja i uspjeha.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u ime Hrvatskoga sabora i osobno čestitku vjernicima židovske vjeroispovijesti u Hrvatskoj u povodu blagdana Roš Hašane, židovske nove godine, te radost i zajedništvo.

„U povodu blagdana Roš Hašane, početka nove 5782. godine za židovski narod, želim da vama i vašim obiteljima nova godina donese obilje zdravlja, sreće, zadovoljstva, mira i blagostanja.

Želim vam da ove blagdane, koji su priprema za predstojeći veliki blagdan Jom Kipur, provedete u radosti i zajedništvu sa svojim bližnjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lešana tova tikatevu – Budite upisani za dobru godinu!”, napisao je Jandroković u čestitki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.