Film ‘Jednom braća’ kao manipulacija: Dražen Petrović i Vlade Divac ipak nisu bili veliki prijatelji kako nam se serviralo zadnjih godina?

Foto: Twitter/Snimka zaslona

Posljednjih dana ponovno je aktualna “besmrtna” priča o životu, djelu i, nažalost, tragičnoj smrti legendarnog Dražena Petrovića.  Posve očekivano s obzirom da bi hrvatski košarkaški Mozart 22. listopada proslavio svoj 52. rođendan da nije bilo tragične prometne nesreće tužnog, kišnog dana u Njemačkoj 7. lipnja 1993. godine. Tog lipnja s Draženom je umrla hrvatska košarka kakvu smo dotad poznavali.  Dakle, Dražen je neiscrpan izvor inspiracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom se posljednjih desetak godina o Draženu pisalo puno toga, snimali su se filmovi, koji, kako saznajemo posljednjih dana, nemaju previše toga zajedničkog s istinom. Prije svega mislimo na klasičnu podvalu filma čiji je glavni protagonist Vlade Divac “Jednom braća” (Once Brothers) redatelja Michaela Tolajiana, koja je zapravo Dražena prikazala u svjetlu kojem oni pripadao, barem ne na način na koji nam film sugerira, da ne kažemo nameće. Ogledni primjer manipulaciju kad se izjave izvučene iz konteksta od raznih aktera montiraju tako da se uklope u viziju koju želite postići i predstaviti publici.

Naime, zašto je taj film jedna namještaljka možda je najbolje opisao u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju jedan od njegovih najboljih, istinskih prijatelja, Fabijan Žurić – Fabo, koji je bio Draženov suigrač iz Šibenke, a do kraja života jedan od njegovih najodanijih prijatelja. Dakle, Fabo je iz rodnog grada hrvatskog košarkaškog Mozarta, Šibenika, poznavao je Dražena praktički od “malih nogu”, pa sve do kraja.

Dražen je puno više od patetičnih isječaka u filmu “Jednom braća”, koji zapravo sugerira da je košarkaš dječačkog osmijeha bio sve, a najviše Jugoslaven, prava je istina da je Dražen bio puno više od Jugoslavije, zapravo to je bio najmanje.  Čovjek u životu, posebno životu bogatom, iako nažalost prekratkom, kakav je vodio Dražen može imati puno poznanika, dobrih poznanika, malo PRAVIH prijatelja.  Biti prijatelj, biti brat, nije isto što i biti poznanik, koliko god bio dobar poznanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Draženu ne volim govoriti u medijima, puno toga je napisano i što nije točno, a evo Dubre i ja ćemo vam sad reći pravu istinu o Draženu. Dubre i ja smo biološka braća, a Dražen je bio naš treći brat,Denis Erceg četvrti i Stojko Vranković peti brat. I nema više! Svi koji svojataju Dražena lažu, tako je laž i onaj film Vlade Divca”Jednom braća”, jer samo smo mi bili Draženovi istinski prijatelji i da snimamo film nazvali bi ga “Uvik braća.” Taj film je napravljen, hvalili su ga, ali tamo puno toga nije istina, evo vam samo jedan detalj, znate li zašto su se posvađali Dražen i Divac?“, rekao je za Slobodnu Dalmaciju i postavio pitanje na koje je i sam dao odgovor, Fabo. Naime, on tvrdi da do svađe Dražena i Vlade Divca nije došlo zbog hrvatske zastave na SP-u u Argentini.

Podsjetimo, Vlade Divac nakon pobjede u finalu SP u Argentini 1990 protiv SSSR-a, istrgnuo je hrvatsku zastavu iz ruku jednog navijača te ju bacio. Nakon što je poslije toga postao “junak desetljeća” u Srbiji puno godina poslije Divac je tvrdio da se radilo o ustaškoj zastavi, što nije točno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, postupak Divca svakako je podignuo tenzije, pripremio, kako da kažemo, teren za kasniji odnos između hrvatskog i srpskog košarkaša, odnos koji zapravo nije ni postojao, međutim, nije bio ključan.  Nešto se drugo dogodilo.

To je priča za novine, a sad ću vam ispričati pravu istinu: na utakmici je došlo do naguravanja, Dražen je pao na parket, a Divac ga je nagazio patikom, Dražen ga je junački opsovao i od tada se prekinulo njihovo “veliko” prijateljstvo. Dakle, niti je to bilo veliko prijateljstvo, niti je zastava bila problem, to nas boli jer se Divac stalno spominje kao veliki Draženov prijatelj, a to nije istina…“, tvrdi Fabijan Žurić.

Drugim riječima, možemo sve što je Žurić rekao tumačiti ovako ili onako, ali je iz njegovih riječi jasno da su Divac i Petrović bili u dobrim odnosima kao kolege na raznim turnirima, no, ne puno više od toga. Uostalom, s kime se to Dražen svađao da bi mogli reći kako Dražen nije bio u dobrim odnosima tom osobom? Dražena svađe nisu zanimale, niti je bio konfliktna osoba, a nije bio, kako vidimo, ni “brat” Vlade Divca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film “Jednom braća” zapravo je jedna nostalgična priča o vremenu koje je bilo najmanje onakvo kakvim ga film prikazuje, iz subjektivne vizure Vlade Divca, u stilu dobro poznate relativizacije događaja s početka devedesetih – “tko nas bre zavadi…” Matrica je to koja je dobrim dijelom nailazila na plodno tlo i u Hrvatskoj zadnjih desetak-petnaestak godina.

Primjerice, u dokumentarcu, koji to čak i nije jer bi se dokumentarci trebali temeljiti na činjenicama, a ne isključivo na mitovima, se želi reći kako je Dražen Petrović bio sportaš gotovo nezainteresiran za ono što se događalo oko njega, s njegovom domovinom Hrvatskom, točnije, Dražen je u filmu prikazan, a da se nije mogao braniti, kao netko tko je prisilno stavljen u kontekst hrvatske države, pritom se na pravi način ne spominje uloga Dražena Petrovića i Stojka Vrankovića koji su ispred svjetskih institucija lobirali, prosvjedovali, protiv agresije na Hrvatsku, a za međunarodno priznanje Hrvatske.  Niti jednom se trenutka ne spominje činjenica da je Dražen kad je prvi put doputovao u Chicago, za vrijeme agresije na Hrvatsku, prišao službenom spikeru utakmice i tražio javnu ispravku: ”Ja nisam Jugoslaven, ja sam Hrvat.” Od tog trenutka nitko ga više nije zvao Jugoslavenom u NBA.

To se očito nije uklopilo u ideološku shemu filma, a ni u viziju Dražena Petrovića kakvu je imao, ili još uvijek ima, Vlade Divac. Drugim riječima, bio je to više film o Divcu, “ljepotama” Jugoslavije i sporta u Jugoslaviji, najmanje o stvarnom Draženu. Ili kako bi to danas nazvali priča za “region.”

Neki će reći da nekoliko zajedničkih fotografija zagrljenih Divca i Petrovića govore o velikom prijateljstvu dvojice košarkaša, međutim, odgovorimo na pravi način. Fotografijama se može manipulirati, posebno ako se ljudi s fotografije ne mogu braniti, odnosno demantirati naknadnu “istinu.” Koliko se puta Dražen, i, naravno, ne samo Dražen, našao u zagrljaju nekog kolege sportaša zbog pobjede, postignutog važnog koša, zbog radosti kakvu samo mladost poznaje? Zar su svi oni bili Draženu “braća” kao Vlade Divac? Petrović i Divac bili su jedno vrijeme suigrači u reprezentaciji imali su se pravo veseliti pobjedama, Dražen je bio rođeni pobjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju krajeva, što bi bilo loše u tome ako prihvatimo “istinu” Vlade Divca da su njih dvojica bili prijatelji, “braća”? To bi trebalo značiti da Draženu nije bilo stalo do njegovog rodnog grada, do njegove Hrvatske?

Da su Dražen Petrović i Vlade Divac bili to što se tvrdi u filmu zar ne bi bilo normalno da je Divac devedesetih osudio Miloševićevu agresiju na Draženov rodni grad Šibenik? Agresorske bombe su padale po cijelom gradu, pa i oko Baldekina. Umjesto osude Miloševićevog režima Vlade Divac je pristao igrati ulogu srpskog junaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.