Goldman Sachs: Hrvatska će imati vrlo uspješno Europsko prvenstvo, a ispast će od Italije

Rijeka, 27.03.2021 - Kvalifikacijska utakmice za Svjetsko nogometno prvenstvo, Hrvatska - Cipar, na stadionu Rujevica. Na slici Luka Modrić. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Hoće li hrvatska nogometna reprezentacija nakon sjajnog Svjetskog prvenstva i 2. mjesta u Rusiji prije dvije godine imati jednako dobar, ili barem sličan, nastup na predstojećem Europskom prvenstvu? Ako je vjerovati velikoj američkoj financijskoj kući Goldman Sachs  – hoće.  Goldman Sachs je jedan od globalnih lidera u svom području, predvidjela je rezultate za Euro 2020. koristeći svoje napredne statističke modele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svoju prognozu Europskog prvenstva koristili su veliku bazu podataka koja seže u posljednih 40 godina. Računali su koliko golova i koliko često momčadi zabijaju, recentnu formu, prednost domaćeg terena, snagu momčadi po ELO ratingu…

U njihovim prognozama svoje mjesto našla je i Hrvatska. Po njima, Hrvatska bi u svojoj skupini osvojila četiri boda: Vatreni bi počeli porazom u utakmici protiv Engleske, pa bi remizirali s Češkom i za kraj pobijedili Škotsku. Četiri boda bila bi dovoljna za drugo mjesto jer bi Češka remizirala sa Škotskom.
Vatreni u četvrtfinalu ispadaju od reprezentacije protiv koje su neporaženi

Hrvatsku bi to odvelo na Švedsku u osmini finala. Prema ovoj predikciji, Vatreni bi uspješno preskočili ovu prepreku i plasirali se u četvrtfinale gdje bi čekala Italija. Azzurri bi pobijedili Vatrene nakon produžetaka i prošli u polufinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recimo da bi to bila prva pobjeda Italije protiv Hrvatske u povijesti (ne računamo li susret 1942. godine). Od hrvatske samostalnosti ovaj susjedski derbi odigrao se osam puta, Hrvatska je pobijedila triput, a pet puta bilo je neriješeno. Od tih osam utakmica, šest ih je bilo natjecateljskih.

Prvi put je Hrvatska pobijedila Italiju, tada aktualnog prvaka svijeta, 1994. u Palermu dvama golovima Davora Šukera u kvalifikacijama za Euro 1996. Bitno je napomenuti i da Hrvatska i Italija nisu nikad igrale utakmicu u nokaut fazi, pa bi takav eventualni susret zasigurno bio vrlo zanimljiv.
Belgija prvak Europe

Vratimo se na prognozu po kojoj bi Italija u polufinalu nadmašila Španjolsku. No, u finalu bi Azzurri morali položiti oružje protiv, po Goldman Sachsu, prvog favorita i pobjednika turnira po njihovom modelu – Belgije, piše portal gol.dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, bio bi to prvi naslov prvaka za Belgiju u povijesti, a koja je svojedobno imala sjajne generacije, a svojedobno ih je na terenu vodio i legendarni Enzo Scifo. I sada su jaki, doista među najjačima u Europi.

Kako Belgija danas, tri godine nakon osvajanja trećeg mjesta na SP-u u Rusiji, izgleda navijači hrvatske reprezentacije moći će vidjeti već u nedjelju kada Vatreni igraju prijateljsku utakmicu upravo protiv Belgije.

Za kraj, statističari Goldman Sachsa, nakon svih podataka i informacija, ističu da je zbog nepredvidljivosti nogometa teško procijeniti koliko je realna ova prognoza. Puno je čimbenika u nogometu, uključujući i sreću, koji prkose i najboljim modelima predikcije, a sjajan primjer su upravo spomenuti susreti Hrvatske i Italije, piše portal gol.dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.