Francuzi ispali: Mbappe napokon može u Pariz slaviti s komunistima

mbappe
epa11468899 Kylian Mbappe of France in action during the UEFA EURO 2024 semi-finals soccer match between Spain and France in Munich, Germany, 09 July 2024. EPA/RONALD WITTEK

Kylian Mbappe je izrazio razočaranje i samokritiku nakon ispadanja Francuske u polufinalu Eura, gdje ih je posve zasluženo pobijedila Španjolska (2:1). Kao kapetan, i najbolji francuski nogometaš Mbappe na ovom Europskom prvenstvu nije bio na svojoj najboljoj razini, ostvario je samo jednu asistenciju te je zabio pogodak iz jedanaesterca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, ponajbolji svjetski nogometaš svoju pozornost umjesto prema nogometnom terenu usmjerio je prema političkoj areni, u Njemačkoj na Euru postao je politički aktivist i žestoki protivnik jedne političke opcije na parlamentarnim izborima u Francuskoj.  Izbori u Francuskoj su završili, a Francuska, i njemu zahvaljujući, ispala s Eura, Mbappe će imati vremena jedan dio ovog ljeta slaviti s komunistima, koji su, između ostalih, trijumfirali u Francuskoj. Zahvaljujući aktualnom predsjedniku Francuske, Macronu, ekstremna ljevica ostvarila je najbolji rezultat na izborima u državi koja jedina ima nuklearno oružje, a članica je Europske unije. Iz hrvatske perspektive komunisti su na korak do terorističke organizacije, u Francuskoj bi, ako se ne stvori sanitarni koridor prema njima, mogli vladati. Što je tražio Mbappe je dobio.

Kad već Mbappe ne može slaviti sportski uspjeh dobit će priliku s komunistima proslaviti francusku političku sramotu.

> Pobjeda desnice u Francuskoj: Hoće li Mbappe spakirati kofere i napustiti Euro?

Naime, najveći broj zastupnika, 182, imat će krajnja ljevica, okupljena u koaliciju pod nazivom Nova narodna fronta. Drugi je liberalni savez predsjednika Emmanuela Macrona sa 168 zastupnika, a na trećem je mjestu Nacionalno okupljanje sa 143 osvojena zastupnička mjesta. U francuskom parlamentu, koji broji ukupno 577 zastupnika, 46 mjesta imat će Republikanci, a ostalima će pripasti 38 mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koaliciju pod nazivom Nova narodna fronta (NFP) čine socijalisti, zeleni, komunisti i Jean-Luc Mélenchonova radikalna ljevica, stranka Nepokorena Francuska.

>Iznenađujuća pobjeda ljevice na izborima u Francuskoj: Slave razbijajući i paleći

Dakle, nije pobijedila desnica, kao što se pribojavao Mbappe. Drugim riječima, može slobodno nastaviti igrati za Francusku s istim uspjehom s kakvim je nastupio na ovom Europskom prvenstvu. Ne smije se zaboraviti činjenica da je Mbappe jedan od najskupljih nogometaša svijeta i novi član prvaka Europe Real Madrida.

“Više nego ikad moramo izaći na izbore, ne možemo ostaviti zemlju u rukama ovih ljudi. Nedjeljni rezultat je bio katastrofalan i nadamo se da će ljudi glasovati za pravu stranu”, rekao je Mbappe nekoliko dana prije izbora na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Političke konfabulacije: Mbappe neće igrati za Francusku ako na izborima pobjedi desnica?

Ovo političko ludovanje nije prvo za francuskog nogometaša. Nedavno je tako dao izjavu na tu temu te je sredinom srpnja pozvao Francuze da “ne glasuju za krajnju desnicu”. Nisu ga poslušali, naprotiv, u prvom krugu desnica je odnijela pobjedu. Ali drugi krug donio je situaciji u kojoj nitko nema većinu.

Tako sad Mbappe, nakon ispadanja Francuske s Eura, može slaviti s komunistima. U Francuskoj, na zadovoljstvo francuskih nogometnih zvijezda, demokracija je trijumfirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.