Može li nakon blamaže Hajduka, ispadanja Rijeke i Osijeka, Dinamo plasmanom u osminu finala Lige prvaka spasiti hrvatski klupski nogomet?

Foto: fah

Nakon neočekivane blamaže Hajduka protiv malteške Gzire u 1. pretkolu Europske lige, nakon ispadanja Rijeke i Osijeka, u europskim kupovima ove sezone od hrvatskih klubova ostao je samo Dinamo. Zagrebački klub u novu sezonu Lige prvaka krenuo je briljantnom pobjedom protiv Atalante, ali i očekivanim porazom na Etihadu od moćnog Manchester Cityja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na koeficijent Hrvatska bi mogla ostati bez prava na dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka, na što će imati pravo iduće 2020./2021. sezone iako će od iste sezone pola Prve hrvatske nogometne lige igrati Europu. Dakle, dva kluba će se boriti za Ligu prvaka, tri za Europsku ligu. Zvuči sjajno, zar ne?

Pola HNL-a će igrati europske kupove idućeg ljeta. No, nažalost, samo idućeg ljeta, barem što se tiče borbe za Ligu prvaka i dva hrvatska predstavnika u kvalifikacijama, osim ako se nešto ne promijeni što će poboljšati hrvatski koeficijent ove sezone. A promjenu može donijeti samo Dinamo, jedini klub iz Hrvatske koji se trenutno borbi na europskim stadionima za vrijedne bodove.

Drugim riječima, nerijetko nije presudan broj klubova koliko će iz koje zemlje igrati u Europi već način na koji ti klubovi predstavljaju svoju zemlju, njihovi rezultati, koji određuju i koeficijent. Pojednostavljeno rečeno, činjenica da će pet hrvatskih klubova iduće sezone biti u ždrijebu europskih kvalifikacija nije posljedica unaprijeđenja odnosa i kvalitete HNL-a nego snaženja koeficijenta samo jednog kluba, dakle, zagrebačkog Dinama, ostvarenog prošle sezone kada su Modri poslije pola stoljeća izborili europsko proljeće i stigli do osmine finala Europske lige. Bili su plavi nadomak četvrtfinalu, no, nesretno su ispali od Benfice. Može li Dinamo nešto slično ponoviti i ove sezone?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo već pisali krovna europska nogometna organizacija, UEFA, prošlog je mjeseca donijela neke promjene te su uveli i treće klupsko natjecanje. Ne, nije se vratio Kup pobjednika kupova, već govorimo o tzv. Konferencijskoj ligi. Riječ je o natjecanju kojim se raslojava Europska liga budući da će u Konferencijskoj ligi  participirati klubovi ‘’treće kategorije’’, odnosno predstavnici nacionalnih saveza ispod 15. mjesta UEFA-ine liste.

U ovom trenutku, a nakon pobjeda Crvene zvezde u Ligi prvaka u 2. kolu te pobjede Partizana u 2. kolu Europske lige, i Srbija je pretekla Hrvatsku. Koliko god bio uspješan Dinamo ne može sam vući hrvatski nogomet naprijed.  Inače, u Konferencijskoj ligi i zarada će biti manja, dakle, manja i od one u utješnoj Europskoj ligi.

Dakle, prema  aktualnoj situaciji Hrvatska je na UEFA-inoj listi – 18. Ako bi tako ostalo 2021. hrvatski prvak će kao i do sada igrati kvalifikacije, ovisno o koeficijentu, od 2. ili 3. pretkola. No, nećemo imati dva predstavnika u kvalifikacijama. I još nešto, ako bi Hrvatska ostala 18. HNL neće imati predstavnika u Europskoj ligi, osim, dakako, ako hrvatski prvak posrne u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Umjesto Europske lige HNL bi imao tri kluba u Konferencijskoj ligi, oni bi natjecanje započeli od 2. pretkola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako promijeniti ovu ne baš zavidnu situaciju?

Kakvi su zapravo izgledi da hrvatski klupski nogomet ipak zadrži svoje 15. mjesto koje je imao na početku sezone? Sve, kako smo i rekli, ovisi o rezultatima Dinama u Ligi prvaka, naravno, važno je i da se poklope rezultati klubova konkurentskih nacionalnih saveza.

Trenutačno su u borbu za 15. mjesto ušli Grčka (s koeficijentom 25.300), Cipar (25.000), Srbija (24.500) i Hrvatska (24.375). Grci imaju u Ligi prvaka Olympiacos, Ciprani Apoel u Europskoj ligi, no, Srbi imaju čak dva kluba, Crvenu zvezdu u Ligi prvaka te Partizan u Europskoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi Hrvatska zadržala svoje 15. mjesto koje je imala na početku sezone Dinamo bi morao izboriti plasman u osminu finala Lige prvaka. Naime, tada bi hrvatski bi prvak ukupnom koeficijentu pridonio i s dodatnih 1.250 bodova bonusa. U tom bi slučaju hrvatski klupski nogomet imao od sezone 2021./2022. dva kluba  u Ligi prvaka, jednog u Europskoj ligi i dva u Konfederacijskoj ligi.  Drugim riječima, sve je ostalo na Dinamovim leđima. Modri trenutno, nakon dva odigrana kola, imaju tri boda, te se nalaze na 2. mjestu svoje skupine. Tri boda ima i ukrajinski Šahtar. Prva dva mjesta vode u osminu finala Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.