Nogometni navijači mogu uživati u Kovačevoj principijelnosti

“Ne pitaj što reprezentacija može učiniti za tebe, već što ti možeš učiniti za nju”, rekao je nedavno izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač. Koristeći znanu izjavu o domovini američkog predsjednika Kennedyja Niko Kovač pokušao je predočiti svoja razmišljanja o nacionalnoj nogometnoj vrsti koju odgovorno vodi, ali i othrvati se pritiscima koji dolaze s mnogih strana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se, naime, o željama određenih ljudi iz nogometnog miljea, ali i željama samih nogometaša, sve kako bi se ubacili u konačni popis od 23 nogometaša koji će biti na popisu za nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu (od 12. lipnja do 13. srpnja). Jasno je pritom što svakom nogometašu donosi pojavljivanje na popisu – veću cijenu, zanimanje brojnih klubova i prigodu za napredak u karijeri.

Unatoč pravoj poplavi ideja, želja i namjera, pa i medijski direktnih sugeriranja izborniku Kovaču dosad smo svjedočili da su svi pritisci – neslavno propali. Niko Kovač ostao je čvrst i dosljedan čime je oduševio navijače hrvatske reprezentacije.

Posebno je jak pritisak na Niku Kovača bio nakon što je objelodanio popis nogometaša za nedavnu prijateljsku utakmicu protiv Švicarske. Kako na popisu nije bilo igrača iz Dinama i Hajduka tako je krenula lavina. Iz Dinama se poručuje kako svjetsku smotru mora vidjeti mladi Alen Halilović, ali ide se i dalje pa se spominje i Duju Čopa, pa i još neke igrače. U Hajduku nisu sjedili skrštenih ruku, nameću Niki Kovču stopere Milovića i Maloču…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niti novine, mediji ne stoje skrštenih ruku, nizaju se napisi tko mora a tko ne bi trebao ići u Brazil. Kao da dužnost izbornika uopće ne postoji. Međutim, Niko Kovač se ponaša kao da pritisci ne postoje. Njegovi odgovori na takve pojave uvijek su isti i nedvosmisleni;

– Ne doživljavam te preporuke, pritiske, nazovite ih kako hoćete!

No, što stariji Kovač oštrije odbija sve nasrtaje na sebe, to se javljaju novi savjeti. Pa se u redovitim druženjim s novinarima Niko Kovač mora obraćati i širim verzijama svojih misli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Od prvog dana jasno sam rekao koji će mi biti kriterij pri pozivu igrača. Toga se uvijek i držim. Ja sam svoj odgovor dao već prvi dan, na dan kad sam ustoličen za izbornika. Dakle, vjerujem kada pogledate popis koje igrače zovem da ćete znati o čemu govorim.

Priča niti nakon tih Kovačevih riječi ne staje. Uvijek se javi još netko da bi sugerirao izborniku nekog novog igrača. Niko Kovač i na to ima odogovor.

– Kako možete vidjeti, ja se još niti jednom nisam oglasio da bih odgovarao na te poruke. Ne želim uopće komunicirati preko medija. Ako želim nekome nešto reći, ja ću to učiniti u četiri oka. To vrijedi za svakoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što drugo negoli zaključiti, u Niki Kovaču hrvatski reprezentativni nogomet dobio je osim izvanredno vrijednog stručnjaka i moralnu vrijednost koja se tako rijetko sreće u nogometnom okružju. Navikli u nogometu na svakakve kompromise, zakulisne igre i promjene mišljenja – nogometni navijači sad uistinu mogu uživati u Kovačevoj principjelnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.