Sanader nepravomoćno osuđen na 9 godina zatvora

Na Županijskom sudu u Zagrebu bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od 9 godina zatvora za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih tvrtki kojima je, zajedno s ostalim optuženima, punio vlastite džepove i stranački crni fond.

Drugooptuženi Mladen Barišić osuđen je na tri godine zatvora, trećeoptuženi Ratko Maček uvjetno je osuđen na godinu dana s rokom kušnje od četiri godine, četvrtooptužena Branka Pavošević osuđena je na godinu i šest mjeseci, a petooptužena Nevenka Jurak na dvije godine zatvora. HDZ-u je izrečena novčana kazna od pet milijuna kuna, a oduzima im se i imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 24,2 milijuna kuna.

Potvrdi li viši sud prvostupanjsku presudu, Sanader će uz zatvorsku kaznu morati vratiti i ukupno 15,27 milijuna kuna za koje je zagrebački Županijski sud utvrdio da je stekao na nezakonit način, a Nevenka Jurak 2,5 milijuna kuna. Njena tvrtka Fimi Media se ukida kao pravna osoba i oduzima joj se 11 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

Objava presude nakon dvogodišnjeg postupka počela je u 10 sati, a predsjednica vijeća Ivana Čalić uskoro će izreći i kazne te ukratko obrazložiti odluku. Nezadovoljni presudom imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Svi osim Sanadera i Mačeka u cijelosti su priznali Uskokove optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak milijuna kuna, koji su završili u stranačkom ‘crnom fondu’ i privatnim džepovima.

HDZ na optužbe odgovara da su nezakonitosti počinjene bez znanja regularnih stranačkih tijela te da bi Sanader i ostali stranci zbog materijalne i reputacijske štete trebali vratiti 50 milijuna kuna.

Sanader kojemu je ovo druga presuda za korupciju i u ovom postupku tvrdi da je nevina žrtva političkog progona.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina
Photo: fah