Operacija zlato u Hrvatskoj: Nakon sedam dugih godina vraća se Lino Červar, tko su potencijalni prvi suradnici?

Foto: fah

U subotu će i službeno bivši izbornik hrvatske rukometne reprezentacije 66-godišnji Lino Červar postati novi izbornik, nakon sedam godina Lino se vratio na mjesto sreće. Na klupu hrvatske rukometne reprezentacije s kojom je osvojio dva zlata, olimpijsko i svjetsko. Hrvatskoj i Lini Červaru nedostaje tek europsko zlato, prava prilika je već iduće godine kada se Europsko prvenstvo igra na tlu Hrvatske. Lino i doveden za operaciju europsko zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon otkaza Željku Babiću, iako je Babić s reprezentacijom ostvario vrlo dobar rezultat na SP-u u Francuskoj, dakle, polufinale, krenule su brojne spekulacije. Naime, licitiralo se s brojnim imenima, uključujući i kontroverznog Veselina Vujovića, koji se svojim izjavama sam izbacio iz utrke, no, uvijek je prvi favorit bio Lino Červar.  Nitko to nije ni krio, pa čak ni onda kada je Savez, forme radi, ponudio klupu reprezentacije velikim svjetskim trenerskim imenima. Uostalom, zar se Lino svojim rezultatima nije potvrdio kao veliko svjetsko ime?

Naravno, nema garancije da će i s velikim Linom Hrvatska ponovno krenuti putem medalja, međutim, Červar na hrvatskoj klupi jako dobro zvuči, kao navijačima, tako i mladoj generaciji rukometaša.  Prvi cilj Line Červara svakako je osvajanje zlata na Europskom prvenstvu iduće godine, iako će mnogi reći da je medalja važna, no, kako zlato nije imperativ. Jasno je da navijači očekuju zlato, koliko god se šutjelo o tome.

Tko će biti prvi suradnici Line Červara?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spekulira se s brojnim imenima, subota je vrlo blizu, Lino će ipak sam posložiti križaljku. Govori se o legendarnom bivšem kapetanu Slavku Goluži, koji je bio dio Červarovih zlatnih pothvata, ali i koji je sam bio jedno vrijeme rukometni izbornik. Jedan od prvih suradnika Line Červara trebao bi biti i bivši, legendarni, golman zlatne Hrvatske, 49-godišnji Vlado Šola. Jedan od najzaslužnijih igrača za sve one medalje s početka 21. stoljeća. Šola je kao trener vratara već bio dio Červarovog stožera. Inače bivši golman zadnjih godina radi kao trener u Dohi, katarskoj prijestolnici.  Prema nekim spekulacijama Šola se želi vratiti, dosadio mu je pustinjski pijesak.

U stožeru novog hrvatskog rukometnog izbornika svoje bi mjesto mogao pronaći još jedan bivši hrvatski golman, Valter Matošević, koji je poznat po sjajnoj obrani sedmerca protiv Rusije na Olimpijskim igrama u Atlanti davne 1996. godine. Hrvatska je tada osvojila prvo svoje olimpijsko zlato. Valtera se Babić odrekao poslije slabog nastupa na OI u Riju prije devet mjeseci.

Kao dio Lininog stožera spominje se i nešto mlađi, 39-godišnji Hrvoje Horvat. Nadareni mladi trener, koji više i nije toliko mlad. Kroz rad s reprezentacijom Lino Červar želi pripremiti Hrvatsku za budućnost tako što će iza sebe ostaviti potencijalne nasljednike na klupi. Horvat ima potencijala za izbornika. Dolazi iz velike rukometne obitelji i sasvim sigurno puno obećava. Naime, otac Hrvoje Horvata je veliki Hrvoje Horvat Cveba. Sjećate li se legendarnog Iztoka Puca, bivšeg hrvatskog i slovenskog reprezentativca, koji je, nažalost, zbog teške bolest mlad otišao? Puc je oženio sestru Hrvoje Horvata Jasenku, dakle, Horvat ima dobru podlogu za napredak, no, to samo po sebi neće biti dovoljno.  No, podlogu treba graditi, kako bi rasla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.