Semenya pobijedila na sudu zbog ‘diskriminirajućih’ ograničenja testosterona: Evo zašto se i dalje ne bi trebala natjecati sa ženama

Foto: fah

Caster Semenya, južnoafrička olimpijska pobjednica u trčanju, podnijela je žalbu Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP) za ukidanje “diskriminirajućih” ograničenja testosterona “nametnutih” sportašicama, a što je i prihvaćeno..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Semenya je hiperandrogena – što znači da ima prirodno visoku razinu testosterona – i borila se protiv pravila koja je 2019. uvelo Međunarodni i atletski savez – upravno tijelo atletike – koja reguliraju razine hormona kod sportašica.

Europski sud za ljudska prava naveo je da je došlo do “kršenja zabrane diskriminacije zajedno s pravom na poštivanje privatnog života, kao i kršenja prava na pravni lijek”.

Semenya je izgubila žalbu na Sudu za sportsku arbitražu u travnju 2019. U rujnu 2020. izgubila je žalbu na švicarskom Saveznom vrhovnom sudu, ali je obećala da će se nastaviti “boriti za ljudska prava sportašica”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Što je prava istina o ženama u sportu za koje se sumnja da bi mogle biti – muškarci?

Što navodi ESLJP?

“Sud je posebno utvrdio da podnositeljici zahtjeva nisu pružene dostatne institucionalne i proceduralne zaštite u Švicarskoj kako bi joj se omogućilo učinkovito ispitivanje njezinih pritužbi, posebno jer su se njezine pritužbe ticale potkrijepljenih i vjerodostojnih tvrdnji o diskriminaciji kao rezultat njezine povećane razine testosterona uzrokovane razlikama u spolnom razvoju (DSD)”, navodi ESLJP u svojoj presudi.

“Jasno je je, posebno s obzirom na visoke osobne uloge za podnositeljicu zahtjeva – naime, sudjelovanje u atletskim natjecanjima na međunarodnoj razini, a time i bavljenje svojom profesijom – da je Švicarska prekoračila usko polje slobodne procjene koje joj je dodijeljeno u ovom predmetu, a koji se odnosio na diskriminaciju na temelju spola i spolnih karakteristika za koje su bili potrebni ‘vrlo ozbiljni razlozi’ kao opravdanje”, dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Visoki ulozi u predmetu za podnositeljicu zahtjeva i usko polje slobodne procjene dopušteno tuženoj državi trebali su dovesti do temeljite institucionalne i proceduralne revizije, ali podnositelj zahtjeva nije mogao dobiti takvu reviziju. Sud je također utvrdio da se domaća pravna sredstva dostupna podnositeljici zahtjeva ne mogu smatrati učinkovitima u okolnostima ovog predmeta”, zaključuje se.

Reakcija Međunarodnog atletskog saveza

Međunarodni atletski savez je rekao da “prima na znanje presudu duboko podijeljenog vijeća Europskog suda za ljudska prava “.

“Ostajemo pri stavu da su DSD [razlike u spolnom razvoju] propisi nužni, razumni i proporcionalni načini zaštite poštenog natjecanja u ženskoj kategoriji, kao što su utvrdili i Arbitražni sud za sport i Švicarski savezni sud, nakon detaljne i stručne procjene dokaza,” stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Slučaj je pokrenut protiv države Švicarske, a ne protiv Međunarodnog atletskog saveza. Povezat ćemo se sa švicarskom vladom oko sljedećih koraka i, s obzirom na snažna suprotna stajališta u odluci, poticat ćemo ih da traže prosljeđivanje slučaja Velikom vijeću Europskog suda za ljudska prava na konačnu i konačnu odluku.

U međuvremenu, trenutni DSD propisi, koje je odobrilo Svjetsko atletsko vijeće u ožujku 2023., ostat će na snazi”, zaključili su.

Prava istina o ženama za koje se sumnja da su muškarci

Carole Hooven, koja radi na odjelu za psihologiju na Harvardu kao suradnik u laboratoriju Stevena Pinkera, nedavno se oglasila s dugim objašnjenjem o ženama za koje se sumnja da su muškarci, koje u cijelosti prenosimo:

“Caster Semenya nedavno je pobijedila. Caster ima diferenciju (ili poremećaj) spolnog razvoja (DSD), a tisak već duže vrijeme obmanjuje javnost o sportašima s DSD-om. Osobe s DSD-om zaslužuju suosjećanje i život bez uznemiravanja, s pristupom odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi, itd. Ali slučajevi kao što je ovaj nameću pitanje njihove specifične, spolno utemeljene biologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://reuters.com/sports/athletics/semenya-wins-appeal-over-human-rights-violations-2023-07-11/

Caster i drugi s njezinim DSD-om nisu žene s “hiperandrogenizmom”, tj. abnormalno visokim razinama testosterona. One su muškarci s testisima koji proizvode testosteron i XY spolnim kromosomima te normalnom razinom testosterona za svoj spol. Oni doživljavaju fizičke dobrobiti ovog visokog testosterona tijekom puberteta, što se pokazuje u atletskim prednostima u odnosu na žene. Problem za sport je da se sportaši s relevantnim stanjem, nedostatkom 5-alfa reduktaze (5-ARD), mogu socijalizirati kao žene, pa čak i biti legalno žene.

5-ARD je uzrokovan mutacijom u genu koji kodira enzim 5-alfa reduktazu, koji pretvara testosteron u snažniji androgen, DHT. Ovaj androgen stupa u interakciju s androgenskim receptorom, poput testosterona, i neophodan je za tipičan razvoj muških vanjskih genitalija (penisa i skrotuma) i prostate. Bez DHT-a razvijaju se vanjski spolni organi tipični za žene. DHT je također odgovoran za mušku ćelavost i tamne, grube dlake na licu, zbog čega ljudi s tim stanjem imaju glatku kožu koja može dati ženstven izgled.

> Žensko Svjetsko nogometno prvenstvo: Zabila dva gola i srušila Njemačku, no je li ona doista žena?

Evo relevantnog dijela o DSD-ovima iz najnovijih Pravilnika o podobnosti za klasifikaciju žena za sportašice s razlikama u spolnom razvoju, na poveznicu u nastavku (str. 2):

“Neke osobe imaju urođena stanja koja uzrokuju atipični spolni razvoj (poznata kao “Razlike u spolnom razvoju” ili “DSD”). U određenim slučajevima to može dovesti do toga da se pojedincu pri rođenju dodijeli zakonski ženski spol i/ili da ima ženski rodni identitet, bez obzira na to što pojedinac ima potpuno funkcionalne (unutarnje) testise, a ne jajnike.”

https://worldathletics.org/download/download?filename=2ffb8b1a-59e3-4cea-bb0c-5af8b690d089.pdf&urlslug=C3.6A%20%E2%80%93%20Eligibility%20Regulations%20for%20the%20Female%20Classification% 20%E2%80%93%20na snazi%2031%20ožujak%202023

Dakle, “donositelji odluka” su svjesni da su sportaši koji imaju 5-ARD muški spol i da imaju dobrobiti muškog puberteta. Zahtjev da se T smanji na tipične ženske razine nije diskriminirajući, budući da se radi o muškarcima koji traže natjecanje u ženskoj kategoriji. Ali što je još važnije, svi relevantni znanstveni dokazi pokazuju da smanjenje muške T u odrasloj dobi ne poništava fizičke prednosti muškog puberteta.

Šteta je što gotovo nijedan mainstream medij neće reći cijelu istinu. Moramo se osloniti na činjenice novinarskih izvješća kako bismo mogli doći do informiranih stajališta o relevantnim politikama. A istina o spolu je važna kada se radi o zaštićenim ženskim prostorima, poput ženskog sporta. #spoljebitan”, napisala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.