Kako srbijanski mediji najavljuju hrvatski okršaj protiv Srbije? ‘Split grad duhova, Srbi izolirani, strah od nereda’

Foto: fah

Za nekoliko sati hrvatska rukometna reprezentacija u Spaladium Areni igrat će prvu utakmicu Europskog prvenstva protiv Srbije. Izabranici Line Červara su favoriti, no, to treba dokazati i na parketu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako utakmicu najavljuju srpski mediji i što pišu o hrvatskom biseru Splitu, gradu u kojem će se odigrati utakmica Hrvatske i Srbije?

Naime, novinarka Blica Jelena Mandić, otišla je u Split odakle je poslala kratku reportažu o boravku reprezentativaca Srbije na Euru, koje se u našoj zemlji igra od 12. do 28. siječnja.  Većina srpskih medija, od ekstremističkog Kurira, do nešto umjerenijeg Blica, citirali su izjave hrvatskog izbornika Line Červara, koji je kazao da je Srbija neugodna momčad, navode i neke izjave hrvatskih rukometaša, poput veterana Igora Vorija.

”Ne smijemo ih podcijeniti, jedina nam je prednost što igramo pred svojim navijačima. Izgubili su pet utakmica, ali mislim da je to bilo zavaravanje nas”,  izjavio je Vori, njegove je riječi prenio već spomenuti Kurir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski mediji stavili su naglasak na ”veliko prijateljstvo” hrvatskih i srpskih rukometaša. Tako je Žarko Šešum naglasio kako se nepotrebno dižu tenzije uoči utakmice s Hrvatskom, napomenuvši da su rukometaši obaju reprezentacija prije svega prijatelji pa tek onda rivali.  Koliko je to točno vidjet ćemo večeras u splitskoj Areni, hrvatski navijači očekuju pobjedu.

Kako smo spomenuli novinarka Blica, Jelena Mandić, otišla je u Split odakle je poslala kratku reportažu o igračima srpske reprezentacije na Euru u Hrvatskoj. Htjela je provjeriti i je li istina da Splićani motiviraju hrvatske rukometaše na način da uzvrate Srbima za poraz u Beogradu 2012. godine.

”Rečeno nam je da puštaju snimke tog polufinala u kojima dominiraju uvrede na račun Hrvata. Čuli smo za priče, ali te snimke nismo vidjeli. Izgleda da će sve ostati na urbanoj legendi, što je i dobro”, poručila je novinarka Blica, koja je tako uglavnom na nedokazanim konstrukcijama gradila svoju predodžbu o načinu na koji se Hrvati spremaju za utakmicu protiv Srbije.  I u Beogradu nisu ”dominirale” samo uvrede, već su hrvatski igrači s tribina gađani raznim predmetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski mediji također tvrde kako je Split ”grad duhova” te da se uopće ne može ni po čemu zaključiti kako će za samo nekoliko sati Split biti domaćin utakmice Hrvatska – Srbija te natjecanja kakvo je Europsko prvenstvo.

”U samom gradu ne možete steći dojam da počinje Euro i da je prva na rasporedu utakmica velikih rivala. Nije se osjetio ni dio euforije koja je vladala kada su navijači razgrabili svij 12.000 ulaznica za meč u Spaladium areni. Na splitskoj rivi i drugim mjestima u gradu nema gužve, niti se mogu primijetiti navijači, ali je lako pretpostaviti da će na dan utakmice biti potpuno drugačija situacija, posebno navečer pred početak balkanskog klasika. Da nema reklama koje najavljuju prvenstvo, ne bi se stekao dojam da se u Splitu otvara natjecanje”, piše Kurir, koji je i inače poznat po sličnim konstrukcijama.

S druge strane srpski Telegraf navodi da su srpski rukometaši izolirani na periferiji Splita. ”Za razliku od ostalih ekipa, srpski rukometaši jedini nisu smješteni u centru grada blizu dvorane. Smješteni su u hotelu Meridien Lav koji je udaljen 12 kilometara od grada…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, odmah su počeli s nagađanjima kako se radi o provokaciji, dok neki tvrde da je riječ o mjeri predostrožnosti: ”Šuška se da je naš tim izoliran od ostalih reprezentacija, jer među organizatorima postoji strah da bi mogle postojati tenzije između rukometaša Hrvatske i Srbije, pogotovo ako poslije uvodne utakmice stvari ne prođu onako kako domaćini žele. Ipak, ostavlja se i opcija kako je to urađeno iz sigurnosnih razloga, kako bi srpski rukometaši imali mir i manje kontakta sa navijačima u Splitu”,  piše Telegraf.

Nadalje, srpski mediji priznaju da Hrvatska ima jaku reprezentaciju te su ustvrdili da su već mnogi ”otpisali Srbiju” te da su Hrvatsku proglasili apsolutnim favoritom.

”Organizatori strahuju da bi u slučaju neočekivanog rezultata, odnosno, u slučaju da Srbija ipak pobjedi, navijači mogli napasti rukometaše Srbije”, pišu srbijanski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.