Upoznajte naše današnje protivnike: Norvežani nisu velesila, ali su znali kreirati prava iznenađenja

Foto: fah

Sutrašnji protivnik Hrvatske u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016. u Francuskoj nije reprezentacija koja se može podičiti nekim velikim nogometnim imenima i rezultatima poput susjednih zemalja, Švedske i Danske. Norvežani su uvijek bili “treći” na Skandinavskom poluotoku, ali to ne znači da nisu “tvrd orah” kad im je s druge strane selekcija koja je jača od njih ili dominira u nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogled na njihov nogometni razvoj i povijest sugeriraju nam kako se radi o ekipi koja je uvijek igrala ‘timski’, koja nije imala svjetskog igrača i čiji su pogotci padali nakon prekida. Norveški nogometni savez osnovan je daleke 1902. godine, ali nogomet se puno ranije igrao na norveškom tlu. Prvi klub koji je osnovan u Norveškoj bio je Christiania FC (1885.), a s nogometom su ih naravno, kao i nas Hrvate, upoznali Englezi.

Prvu internacionalnu utakmicu Norveška je odigrala protiv Švedske i kao da je tada odlučeno tko će imati primat na poluotoku. Švedska je tada slavila, u također svojoj prvoj utakmici s 11-3, a zanimljivost je svakako to što je utakmica odigrana samo tri godine nakon što je Norveška proglasila neovisnost, odcijepivši se od Švedske.

“Zlatno doba” norveškog nogometa smatraju se kasne tridesete godine 20. stoljeća. Tada je njihova nogometna momčad na Olimpijskim igrama 1936. godine osvojila treće mjesto, a također su se kvalificirali na Svjetsko prvenstvo 1938. godine. Nakon Drugog svjetskog rata pa sve do 1980-tih godina, Norveška je imala reputaciju slabašne europske nogometne reprezentacije. Iako se u tom razdoblju nikad nisu kvalificirali na EP ili SP, često su znali šokirati nogometni svijet iznenađujućim pobjedama. Jugoslaviju su pobijedili 1965.  s 3-0, 1968. slavili su protiv Francuza s 1-0, a 1981. godine šokirali su Engleze s 2-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspon norveškog nacionalnog nogometa dogodio se u eri izbornika Egila Olsena. Izbornik poznat po nadimku “Dril” preuzeo je norvešku selekciju 11. listopada 1990. godine, a u svom izborničkom mandatu odveo je “Vikinge” na dva Svjetska prvenstva, 1994. i 1998. Na Prvenstvu u SAD-u Norveška je ispala u grupnoj fazi natjecanja, završivši kao posljednja u konkurenciji Meksika, Irske i Italije. U Francuskoj 1998., kad smo mi osvojili broncu, Norvežani su ostvarili svoj najveći uspjeh, plasiravši se u drugi krug natjecanja tako što su remizirali sa Škotskom i Marokom, a priredili su najveće iznenađenje savladavši Brazil s 2-1. U drugom krugu su poraženi s 1-0 od Italije te su otišli kući, a to je bila i posljednja Olsenova utakmica na klupi Norveške.

Nils Johan Semb preuzeo je izborničko mjesto, a pod njegovim vodstvom Norveška je izborila nastup na Europskom prvenstvu 2000. godine u Nizozemskoj i Belgiji. Bio je to, vjerovali ili ne, prvi nastup Norveške na kontinentalnoj smotri, a on je također završen već u skupini. Semb je podnio ostavku, a zamijenio ga je Age Hareide, rekli bismo dosta neuspješno, jer se za njegovo vrijeme nisu plasirali niti na SP niti na EP. Hareide je podnio ostavku 2008. jer nije uspio zabilježiti ni jednu pobjedu na klupi Norveške u cijeloj kalendarskoj godini.

Njegova zamjena bio je “Dril” Olsen, koji je opet kreirao iznenađenje na samom startu drugog mandata, ‘skinuvši’ Njemačku, a izdržao je na klupi do 2013. kad je podnio ostavku nakon što se nisu kvalificirali u Brazil 2014. godine. Naslijedio ga je Per-Mathias Høgmo koji i danas vodi reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se pogleda povijest uspjeha/neuspjeha Norveške, možemo zaključiti da su oni treća ili u najblažu ruku druga kategorija europskog nogometa. Bez obzira na to, vidjeli smo kako su tijekom svoje povijesti znali kreirati velika rezultatska iznenađenja. Naši ‘Vatreni’ trebali bi stoga biti oprezni, ne previše opušteni kad sutra istrče na Maksimiru.

Pazite, Norveška je jedina reprezentacija u svijetu, koja je igrala s Brazilom, a da nikad nije poražena od njih. Ubilježili su dvije pobjede i dva remija, bez poraza, podatak s kojim se malo tko može pohvaliti u svojoj povijesti…

Legendarni reprezentativci Norveške:
Ole Gunnar Solskjær, Tore André Flo, John Arne Riise, John Carew, Jørgen Juve, Einar Gundersen, Steffen Iversen, Kjetil Rekdal, Henning Berg, Thorbjørn Svenssen

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadašnji najpopularniji igrači:
Per Ciljan Skjelbred, Martin Ødegaard, Mohammed Abdellaoue, Alexander Tettey, Tarik Elyounoussi, Håvard Nordtveit, Stefan Johansen

Savez je osnovan 1902. godine
Izbornik je Per-Mathias Høgmo
Prvi asistent je Jarl Torske
Kapetan reprezentacije je Per Ciljan Skjelbred
Najviše nastupa ima John Arne Riise (110)
Najbolji strijelac je Jørgen Juve (33)
Nacionalni stadion je Ullevaal Stadion, Oslo
FIFA ranking: 70.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.