Niko Kovač dobio otkaz, HNS još nije objavio ime novog izbornika!

Oslo, 06.09.2015 - Izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovaè održao je tiskovnu konferenciju nakon utakmice kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo izmeðu reprezentacija Norveške i Hrvatske u kojoj je Norveška pobijedila rezultatom 2-0. foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

Izvršni odbor HNS-a donio je danas na redovnoj sjednici u hotelu Hilton odluku o smjeni sad već bivšeg izbornika Nike Kovača, koji je poziciju izbornika hrvatske nogometne reprezentacije izgubio dva kola prije kraja kvalifikacijskog ciklusa za EURO 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HNS-a Davor Šuker obratit će se medijima u 13:30 sati kada se očekuje i službena vijest o smjeni “braće Kovač”. O novom izborniku možda ne bude ni riječi, iako kruži priča kako je ime novog šefa Vatrenih već poznato vodećem dvojcu hrvatskog nogometa, Zdravku Mamiću i Davoru Šukeru…

Davor Šuker, predsjednik HNS-a: “Nismo ni pomišljali da će doći ovakav dan. Nogometne igre i prvenstva bit će još, a rezultat je najvažniji, on je nit vodilja za trenera i za klubove. Na temelju jednoglasne odluke članova Izvršnog odbora raskida se ugovor s Nikom Kovačem te sa svim članovima stručnog stožera. Izvršni odbor daje mandat predsjedniku Saveza i tehničkom direktoru Romeu Jozaku u sljedećih desetak dana obave razgovore s potencijalnim kandidatima, te do sljedeće sjednice 21. rujna daju novi prijedlog za imenovanje novog izbornika. Naglasio bih da je izbornik za hrvatski ponos, za HNS, za igrače, za hrvatske kockice, da je vrlo bitno da idemo na Europsko prvenstvo. Nadam se da ćemo svi skupa prebroditi ovu krizu i da ćemo biti u Francuskoj” – piše Jutarnji list.

Šukera su upitali hoće li možda stranac sjesti na klupu Hrvatske?

“Bilo koji izbornik koji dođe na klupu hrvatske nogometne reprezentacije potpisuje u ugovoru obavezni plasman na velika natjecanja. Ja ću radije ići s hrvatskom inteligencijom i hrvatskom pameti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto ste dali otkaz Kovaču?

“U prvom kvartalu bili smo prvi, a u 6 mjeseci smo pali na treće mjesto. U zadnjoj utakmici nije nešto štimalo i trebamo s novim izbornikom svi zajedno to promijeniti”.

Gdje je Niko Kovač pogriješio?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kad bi rekli da je grupa lagana, završili bi u dodatnim kvalifikacijama. Sve je počelo od Italije. Nogometaši su naviknuti na gledatelje, a onda dođu kod nas i tu nema ničeg. Prazni stadion, kukasti križ na terenu i u takvoj atmosferi logično je da igrači ne daju svoj maksimum nego čekaju da odu kući. Ali još jednom ću naglasiti, nije normalno da smo prvi na početku pa zadnji, pardon treći, pred kraj kvalifikacija”.

Jeste li se čuli s Nikom i javili mu odluku?

“Jesam, prihvatio je odluku kao pravi džentlmen. Nitko nije očekivao ovakav pad reprezentacije ni najgori pesimista”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoćete li vi ostati na ovoj poziciji?

“Naravno, sad je rezultat najbitniji, a ne ostavke Izvršnog odbora” – zaključio je Šuker na kraju konferencije za novinare.

Niko Kovač izborničku dužnost preuzeo je u listopadu 2013. godine nakon ostavke Igora Štimca, te je kroz dodatne kvalifikacije protiv Islanda odveo Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo u Brazil na kojemu je nakon poraza od Brazila i Meksika, uz pobjedu protiv Kameruna reprezentacija natjecanje završila nakon prvog kruga natjecanja. Kovač je ukupno vodio Hrvatsku u 19 utakmica, te je ostvario 10 pobjeda, pet neodlučenih rezultata i četiri poraza. Prije no što je postao izbornikom A reprezentacije, Kovač je devet mjeseci bio izbornik mlade reprezentacije s kojom je imao stopostotni učinak.
[poll id=”68″]

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.