Alarmantna situacija zbog migranata: Crna Gora postavlja bodljikavu žicu na granicu uz pomoć Mađarske?

Priljev ilegalnih migranta u Bosnu i Hercegovinu mogao bi uskoro postati jedan od najvećih problema hrvatske politike, kako zbog ostanka velikog broja migranata u državi koja je i domovina hrvatskog naroda, tako i zbog tisuća onih koji bi mogli početi nadirati u Hrvatsku na izuzetno teško nadzornoj granici. Sličan problem uočava i nama susjedna Crna Gora, gdje se politika već alarmirala, za razliku od naše vlade. U Crnu Goru migranti ulaze iz Albanije, a dalje nastavljaju put prema Hrvatskoj i BiH, pa je u Crnoj Gori aktualizirano postavljanje bodljikave žice na granicu.

(FOTO) MUP: Uhićeni Pakistanac, po dva Iranačana i Rumunja zbog šverca 48 Afganistanaca i Iranaca iz BIH

Bosna i Hercegovina postala je novo žarište za tranzit ilegalnih migranata u Europu, a to u prvi plan stavlja i našu državu koja se Bosnom i Hercegovinom čini jedinstvenu geopolitičku cjelinu. Aktiviranje ove tranzitne rute, dakle, ne donosi samo unutrašnju nestabilnost u susjednoj državi (osobito prema „ugroženim“ Hrvatima, pa i Srbima), već je zvono za alarm i za – Hrvatsku.

Na ovaj način Bosna i Hercegovina postaje „bure baruta“, kao što je već bila i niz puta u nedavnoj povijesti ovog dijela svijeta, sve od ulaska Austro-Ugarske u BiH prije 140 godina.

Taj problem migranata i potencijalne opsanosti nestabilnosti dobro uočava i nama susjedna Crna Gora.

Naime, Crna Gora postaje država u koju iz susjedne, većinski muslimanske Albanije, počinju pristizati rijeke ilegalnih migranata.

Načelnik Odsjeka za nadzor državne granice u MUP-u Crne Gore Vojislav Dragović rekao je da bi na granici sa Albanijom mogla da bude postavljena bodljikava žica u slučaju većeg priljeva migranata. Dragović kaže da je u ovom slučaju važan faktor Sporazum o readmisiji sa Albanijom, ali da postoji nerazumijevanje Tirane kada je riječ o vraćanju migranata.

“Oni se često opravdavaju da ne postoje dokazi da su migranti koje mi pronađemo bili na teritoriju Albanije”, rekao je Dragović za Televiziju Crne Gore.

Imigrantske ture se organiziraju sa lokalnim kriminalcima koji ih kasnije prebacuju za Crnu Goru, otkuda  migrantska ruta ide ka Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj!

Vlada Mađarske na čelu s Vikotorom Orbanom ranije je najavila da će u slučaju migrantske krize donirati Crnoj Gori bodljikavu žicu za pokrivanje 25 kilometara državne granice prema Albaniji.

Izvor: narod.hr/vijesti.me