Crna Gora i BiH nemaju otvorenih pitanja

Foto: Thinkstock

Član predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u utorak nakon razgovora s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem kako između Crne Gore i Bosne i Hercegovine nema nijednog otvorenog pitanja koje bi opterećivalo odnose dviju država, te da to “potvrđuje činjenica da svi entiteti u BiH imaju zajednički pozitivan odnos prema Crnoj Gori”.

Nakon razgovora s Čovićem, Đukanović je rekao i da se Crna Gora s osobitom pažnjom odnosi prema BiH, imajući u vidu golgotu kroz koju je prošla, i njen značaj za stabilnost cijele regije.

Tijekom razgovora bilo je riječi o kretanjima u regiji, njezinoj europskoj perspektivi i odnosima s EU.

U tom kontekstu iskazana je inicijativa za proaktivnijim definiranjem zajedničke politike zemalja regije prema EU u cilju bržeg ostvarivanja europskih ciljeva, koje je lakše ostvariti u partnerskom odnosu s Europom, priopćio je ured za informiranje crnogorskog predsjednika.

Čović je kazao kako se nada da će skori izbori u BiH učvrstiti stabilnost u toj zemlji, što je pretpostavka za dinamiziranje integracijskih procesa i pravi doprinos snaženju stabilnosti regije.

Đukanović i Čović su poručili da su zadovoljni odličnim odnosima dvije susjedne, prijateljske zemlje, kao i da su spremni da i dalje doprinose dinamiziranju suradnje na svim poljima od zajedničkog interesa.

O tome, kako su dodali, najbolje svjedoči sporazum o državnoj granici između Crne Gore i BiH, jedan od prvih između država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije.

Crnogorski predsjednik je posebno naglasio izuzetno važnu podršku Bruxellesa infrastrukturnom povezivanju unutar regije, i s europskim koridorima, kao i pomoć daljem institucionalnom razvoju dviju zemalja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv