Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je, nakon što je u subotu bio napadnut u Potočarima na komemoraciji žrtvama pokolja u Srebrenici koji Srbija odbija prihvatiti kao genocid, da njegova ruka pomirenja ostaje ispružena i da žali što neki nisu prepoznali njegovu poruku Srbima i Bošnjacima da trebaju zajedno graditi mir.

“Bez obzira na to što sam danas doživio, moja ruka prema bošnjačkom narodu ostaje ispružena i ja ću nastaviti s tom politikom i uvijek ću biti spreman da rješavamo i prevladamo probleme”, rekao je Vučić novinarima nakon izvanredne sjednice vlade u Beogradu sazvane zbog izgreda.

Ocijenio je da je napad na njega i izaslanstvo Srbije u Potočarima bio organiziran i da su mu prve povike mržnje iz mnoštva uputili pripadnici jedne navijačke skupine iz Srbije, ne precizirajući kojeg kluba.

“To nije bio nikakav incident, to je bio organizirani napad. Prvo je skupina navijača jednog nogometnog kluba iz Srbije počela uzvikivati pogrde, a potom su uz mnoštva uslijedili povici ‘Alahu ekber’, ‘ubij Vučića’, ‘ubij četnika’… Prvo se nisam htio sklanjati već ih upitati zašto to rade ako sam već došao i ponudio ruku pomirenja, ali je već počelo naguravanje pa su reagirali momci iz osiguranja”, objasnio je.

Potvrdio je da je pogođen kamenom u usnu, te da je u naguravanju ostao bez naočala.

Ocijenio je da ti ljudi nisu svjesni da su “uvrijedili majke i obitelji žrtava jer se na današnji dan više govori o tim budalama koje su željele organizirati nečiji linč, neko o odavanju pošte žrtvama”.

Ponovio je stajalište vlade i svoje osobno da ruka pomirenja i suživota ostaje pružena Bošnjacima. Međutim, Srbija odbija pokolj osam tisuća muškaraca i dječaka u Srebrenici okarakterizirati kao genocid, iako su ga tako okvalificirali Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ). Rusija je u srijedu u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala rezoluciju o Srebrenici kojim bi se taj zločin okarakterizirao kao genocid, a Europski parlament je u četvrtak usvojio rezoluciju kojom se snažno osuđuje genocid u Srebrenici i kritizira negiranje i relativizaciju toga genocida.

Vučić je pozvao sugrađane i sunarodnjake da unatoč današnjem incidentu u Potočarima ne pokazuju mržnju prema Bošnjacima.

“Budala ima u svakom narodu, tu ni mi nismo u deficitu… Taj napad je bio dobro organiziran i pripremljen, bilo je pregršt političkih poruka, ali sam sretan sam što to nisu bile obitelji žrtava”, rekao je Vučić.

“Nitko sad nema pravo poslije ovoga što se danas dogodilo činiti što mu je volja… Susjedi i prijatelji Bošnjaci, još jednom pružam ruku. I ne brinite za budale koji se ovo danas učinile, takvih ima svugdje”, rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio gradonačelniku Srebrenice Ćamilu Duraković koji mu je uputio ispriku nakon današnjeg napada.

Bošnjačkom članu Predsjednišitva BiH Bakiru Izetbegoviću, koji mu je prethodnih dana uputio oštre poruke u kontekstu uhićenja Nasera Orića i priprema rezolucije UN-a o Srebrenici Vučić je poručio da mu se “nikad ništa loše neće desiti u Srbiji” i da ne želi dovoditi Izetbegovića ni u kakvu svezu s današnjim napadom u Potočarima.

“Ne želim sad govoriti ništa. Ja nisam organizirao hajku protiv druge države i naroda… Kad budem mogao sjesti mirno i trpeljivo – tad ću ga (Izetbegovića) pozvati telefonom i razgovarat ćemo”, rekao je.

Na novinarsko pitanje je priznao da je svjesno prekršio sigurnosne protokole nakon upozorenja obavještajno-policijskih službi. “Prekršio sam sigurnosne protokole, da. Ali, da nisam – rekli biste mi da sam kukavica. I da sam izgubio glavu – ja bih bio kriv”, rekao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Kolona u kojoj se nalazio Aleksandar Vučić napadnuta je tijekom napuštanja Memorijalnog centra u Potočarima.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić naprasno je završio sudjelovanje u obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici nakon što je napadnut dok se uspinjao prema mjestu na groblju u Potočarima gdje su bili smješteni svi visoki dužnosnici koji su nazočili komemoraciji.

Vučića, okruženog osiguranjem, nakon zvižduka i uvreda kojima je bio izložen svaki put kada ga je okupljeno mnoštvo vidjelo, na usponu prema “vip loži” počeli su gađati plastičnim bocama, potom i kamenjem, a jedna osoba pokušala ga je fizički napasti.

Srbijanskog premijera zaštitilo je njegovo osiguranje i u velikoj brzini izvelo iz groblja, dok je policija BiH vrlo promtno reagirala i uhitila osobu koja ga je pokušala fizički napasti.

Vučića je pred Memorijalnom zgradom, gdje je održana komemoracija, već čekala kolona službenih automobila i on je u velikoj brzini napustio Srebrenicu, mnogo prije ijednog drugog stranog dužnosnika.

Kako javlja Nova TV, Vučić je gađan kamenjem, kišobranima, bocama s vodom i cipelama, a tom je prilikom lakše ozlijeđen.

Premijer Srbije tijekom napada je pogođen kamenom u glavu i razbijene su mu naočale.

Navodno je razbijeno nekoliko stakala na automobilima srpske delegacije, a prema neslužbenim informacijama jedna je osoba uhićena.

Nakon svega, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović smirio je prisutne riječima da je vrijeme namazu i da se okrenu prema tabutima

“Ne dozvolite da oni koji su uzrokovali našu bol uzmu naše dostojanstvo. To je obaveza prema našim šehidima, prema našoj vjeri. Molim vas, braćo i sestre, vrijeme je za namaz”, kazao je reis.

Vučić je uz sigurnosne snage krenuo prema vozilu, ali napad se nije mogao izbjeći.

Delagacija Srbije je napustila Memorijalni centar nakon nemilog incidenta. Na jednom transparentu koji je bio na komemoraciji bila je napisana izjava premijera Srbije Aleksandru Vučiću: “Za jednog Srbina, ubit ćemo 100 muslimana”.

Riječ je o izjavi Aleksandra Vučića iz srpnja 1995. godine kada je u Skupštini Srbije, svega 11 dana nakon genocida u Srebrenici, otvoreno prijetio novim ubojstvima.

Dačić: to je napad na Srbiju i njezinu politiku mira i suradnje u regiji

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić najoštrije je osudio napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u subotu na komemoraciji srebreničkim žrtvama u Potočarima rekavši da je to napad na Srbiju i njezinu politiku mira i suradnje u regiji.

“Premijer Srbije ponio se kao državnik, donijevši odluku da se pokloni žrtvama. Ovo je još jedna negativna posljedica politizacije ove teme koja je dovela do novih podjela i mržnje umjesto pomirenja. To je napad ne samo na Vučića, nego i na cijelu Srbiju i njezinu politiku mira i regionalne suradnje”, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Beogradu.

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah