11. srpnja 1451. umrla ‘Crna kraljica’ – legenda Medvedgrada

Na današnji dan 11. srpnja 1451. umrla je u češkom gradu Melniku na utoku rijeke Vltave u Labu slavna Barbara Celjska, poznata u Hrvatskoj kao „Crna kraljica“. Ona je bila kraljica Hrvatske, Ugarske i Češke te carica Svetog Rimskog Carstva, koje se prostiralo na području Njemačke i sjeverne Italije. Bila je kći moćnog kneza Hermana II. Celjskog, koji je bio hrvatski ban i jedan od najmoćnijih velikaša u cijeloj Europi. Herman je bio vlasnik cijelog Hrvatskog Zagorja i nosio je naslov grofa od Zagorja i Celja, kneza Svetog Rimskog Carstva i viteza slavnog Reda zmaja. Zanimljivo da je brat Barbare Celjske bio Fridrih, poznat po zabranjenoj vezi s Veronikom Desinićkom. Legenda o ljubavi Fridriha i Veronike vezana je uz dvorac Veliki Tabor u Zagorju. Kad je saznao za njihovu vezu, Fridrihov otac Herman navodno je dao Veroniku zazidati u zidine Velikog Tabora, gdje njene kosti još navodno počivaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barbara Celjska ušla je u hrvatsku legendu kao „Crna kraljica“ koja je boravila na Medvedgradu iznad Zagreba. Po njoj ime možda nosi i poznati Kraljičin zdenac kraj Medvedgrada. Postoje brojne legende o „Crnoj kraljici“ na Medvedgradu, o tome kako je napadala ljude pomoću crnih gavrana, o zakopanom blagu itd. Pred kraj života Barbara Celjska navodno se bavila alkemijom i okultizmom. O njoj je negativno pisao čak i poznati papa Pio II., inače znameniti talijanski književnik i humanist rođenog imena Enea Silvio Piccolomini.

Barbara Celjska umrla je kao udovica na današnji dan od kuge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.