Hrvati u BiH moći će glasovati na 41 biračkom mjestu

Zagreb, 7.10.2015 – Milijun i pol kuna, s uraèunatim PDV-om, najviše je što se smije potrošiti na izbornu promižbu u jednoj izbornoj jednici po listi ili kandidatu, podsjeæa Državno izborno povjerenstvo (DIP) izborne sudionike. Arhivska fotografija od 28.12.2014. godine prikazuje muškarca i ženu koji glasuju tijekom predsjednièkih izbora u Hrvatskoj. foto HINA/ Damir SENÈAR / iš

Sve pripreme za glasovanje za izbor zastupnika iz Hrvatske u Europski parlament koje će 26. svibnja provesti na teritoriju Bosne i Hercegovine su dovršene i tamo je već dostavljen sav glasački materijal, potvrdili su u petak Hini iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

U Bosni i Hercegovini hrvatski će državljani moći glasovati na 41 biračkom mjestu koje će biti otvoreno u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Vitezu i Livnu.

Prema podacima dostupnim na mrežnim stranicama Ministarstva uprave Hrvatske za glasovanje u inozemstvu prethodno se registriralo ukupno 5280 hrvatskih državljana, od čega je u BiH njih 993 no te se brojke ne odnose na osobe koje imaju elektroničke osobne iskaznice i koje se automatski registriraju.

Na taj je način u konačnici dostignuta brojka od 154 tisuće registriranih birača u inozemstvu.

I oni hrvatski državljani koji se nisu prethodno registrirali moći će glasovati 26. svibnja no prije toga morat će ishoditi potvrdu o upisu u birački popis koju će izdavati diplomatsko-konzularna predstavništva.

Iz DIP-a su pojasnili kako će upravo to tijelo ove godine po prvi puta istodobno objavljivati podatke o izlaznosti birača u Hrvatskoj i inozemstvu. Podaci koji se odnose na inozemstvo bit će objavljivani u apsolutnim brojkama.

Prvi rezultati izbora bit će dostupni u nedjelju nakon 23 sata kada se zatvaraju birališta u Italiji čiji državljani posljednji glasuju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina