Izaslanik u Domu naroda parlamenta BiH Izetbegoviću: ‘BiH je zemlja i hrvatskog naroda, ne treba nam nikakva koncesija’

Foto: fah

– Hrvatima u BiH ne trebaju nikakve koncesije, jer je BiH zemlja i hrvatskog naroda, rekao je u intervjuu za Hrvatski Medijski Servis, Bariša Čolak, izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta BiH. On se osvrnuo na izjavu predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, da bi predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, trebao relaksirati odnose s Bošnjacima kako bi oni dali koncesije, odnosno jamstvo da više Hrvatima neće nametati člana Predsjedništva te izaslanike u domovima naroda.

Osvrnuo se Čolak i na Izetbegovićevo “popovanje” o tome koje bi politike trebao zastupati HDZ BiH, blokadu raspodjele kreditnih sredstava MMF-a jer “Bevanda želi uglaviti kantone”. Rekao je da HDZ BiH nema problem da Mostar dobije dogradonačelnika, ali ako bi se takvo rješenje primijenilo i u drugim lokalnim sredinama, a posebice u Travniku. Komentirao je i nelegalno izabran novi saziv Središnjeg izbornog povjerenstva BiH te Izetbegovićevo tumačenje nauka Katoličke Crkve i događaja oko mise za žrtve Bleiburga i križnih puteva u sarajevskoj Katedrali.

HMS: Kako komentirate nastup Bakira Izetbegovića na Muslimanskoj televiziji Igman u kojem je, uz ostalu, govorio i o tome kakvu bi politiku HDZ BiH trebao voditi?

ČOLAK: Nema nikakve potrebe, da bilo tko pa niti gosp. Izetbegović govori što bi to HDZ BiH trebao raditi. HDZ BiH ima svoj Statut, svoj program, smjernice političkog djelovanja i druge akte na temelju kojih od svog utemeljenja ostvaruje daleko najveći postotak glasova u odnosu na biračko tijelo kome se obraća od bilo kojeg drugog političkog subjekta u BiH. Mislim da takve poruke nisu dobronamjerne niti mogu doprinijeti uspostavi boljih međuljudskih, međustranačkih i međunacionalnih odnosa u BiH, pogotovo kad se na skoro svakodnevnoj osnovi dovode u pitanja prava Hrvata zajamčena samim Ustavom BiH. Krajnje je vrijeme da se umjesto političkog nadmudrivanja pređe u iskreni dijalog, izmjenu Izbornog zakona BiH sukladno odlukama Ustavnog suda BiH i presudama Europskog suda za ljudska prava. Jednako tako je važno prestati koristiti brojčano stanje bilo kojeg konstitutivnog naroda kao mjerilo njegove ravnopravnosti. Što prije to shvatimo i počnemo se ponašati odgovorno prema sebi i drugima to su veće šanse za naš zajednički uspjeh. Svako drugo postupanje vodi još većoj političkoj i drugoj krizi u BiH.

HMS: “Rekao sam Draganu, reci Bevandi neka ne pokušava uglaviti kantone jer mi to vidimo kao želju da pravite neki novi institucionalni entitet mimo Federacije”. Možete li se osvrnuti na ovu Izetbegovićevu izjavu kad znamo kakva se polemika oko MMF-a vodila te da su županije uvrštene u pismu namjere o raspodjeli kredita MMF-a?

ČOLAK: Činjenica je da su županije uvrštene u pismo namjere o raspodjeli sredstava MMF-a na bazi prethodno postignutog sporazuma predsjednika političkih stranaka koji su barem u formalnom smislu u tom trenutku tvorili parlamentarnu većinu (Čović, Dodik i Izetbegović), a kojem sporazumu su svjedočili i neki od veleposlanika odnosno predstavnika međunarodne zajednice. Postavlja se logično pitanje kako je moguće da g. Bevanda, poslužit ću se citatom iz vašeg pitanja pokušava uglaviti već uglavljene kantone i to uglavljene s izričitim pristankom g. Izetbegovića? Kako je moguće u vrlo kratkom roku zaboraviti, zanijekati ili odustati od postignutog sporazuma? Taj sporazum je postignut na bazi ne nikakvih novih nego postojećih ustavnih aranžmana. Županije su sastavne jedinice F BiH i kao takve ustavna su kategorija, a i svaka od njih ima i vlastiti ustav. Praviti neki novi institucionalni okvir ili novi element mimo Federacije nije moguće bez promijene Ustava F BiH, a potpuno sam siguran da g. Izetbegoviću nije nepoznata ova činjenica, pa izjave ove vrste mogu samo još više pojačati nepovjerenje i dodatno opteretiti i onako složenu političku situaciju. Na ovaj se način svjesno pokušava prebaciti odgovornost tamo gdje ona ne postoji, istodobno bježeći od vlastite odgovornosti.

HMS: Izetbegović spominje nekakve koncesije Hrvatima, kao da ovo nije i zemlja Hrvata u kojoj su konstitutivan narod. Kako graditi takvu BiH u kojoj predstavnik najveće bošnjačke stranke, kao, nešto nudi pa na kraju ne da Hrvatima?

ČOLAK: Hrvatima u BiH ne trebaju nikakve koncesije, jer je BiH zemlja i hrvatskog naroda. Hrvati u BiH su temeljem Ustava BiH konstitutivan narod, a ustavno načelo konstitutivnosti naroda zabranjuje bilo kakvu privilegiju ili dominaciju u strukturama vlasti jednog ili dva konstitutivna naroda. Na žalost politika koja se prezentira od SDA, ali ne samo od SDA, na najgrublji mogući način krši ovo temeljno ustavno načelo koje podrazumijeva međusobnu jednakopravnost konstitutivnih naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba. Po g. Izetbegoviću ispada kako je nužno da nam Bošnjaci daju koncesiju, kako bismo birali svog člana Predsjedništva BiH i izaslanike za domove naroda, kao da to nije naše ustavno pravo, ali na kraju ne može ni koncesija, iako se ona plaća, ako nismo spremni provoditi politiku SDA!!!

HMS: Je li za HDZ prihvatljivo uvođenje pozicije dogradonačelnika Mostara, na čemu insistira SDA, koja ne postoji u drugim jedinicama lokalne samouprave, a koja bi bila rezervirana za predstavnika Bošnjaka?

ČOLAK: Osnovni problem, siguran sam nije ne poznavanje ili ne razlikovanje načina biranja vlasti na lokalnoj u odnosu na više razine, nego upravo obrnuto koristeći brojčanu prednost vlastitog naroda po svaku cijenu želi se dominirati u strukturama vlasti na račun manje brojnijeg hrvatskog naroda i na taj način izgrađivati državu po vlastitom nahođenju. Konačno, stvari su vrlo jednostavne, nema mjesta nikakvim privilegijama za bilo koga i bilo gdje, nego za sve trebaju vrijediti ista pravila. Tako, nije nikakav problem uvođenje funkcije dogradonačelnika u Mostaru, ako se prihvaća isto pravilo i za druge lokalne sredine u BiH. Zašto, primjera radi, isto rješenje ne može biti u Travniku? Mislim kako nema potrebe ponavljati koji izuzetci i dalje postoje u Mostaru u odnosu na druge lokalne sredine.

HMS: Kako komentirate imenovanja članova Središnjeg izbornog povjerenstva, jesu li ta imenovanja nezakonita i je li odgađanje izbora temeljeno na odredbama Izbornog zakona?

ČOLAK: Izbor članova SIP-a izvršen je na nezakonit i na nelegitiman način i naravno da kao takav krši i sve demokratske standarde. Najžalosnija činjenica jeste što je taj izbor izvršen u isključivoj režiji stranke SDA-e i to je njima sve normalno, valjda misle pa ako vam možemo birati člana Predsjedništva i članove Doma naroda zašto ne bismo i članove SIP-a. Vezano za ovaj izbor vode se neki postupci pred Sudom BiH, jer su kandidati koji su se javili na natječaj između ostalog diskriminirani samom činjenicom što im je onemogućeno da pod jednakim uvjetima sudjeluju u postupku natjecanja, odnosno da uopće dođu u poziciju kandidirati se za člana SIP-a, da i ne govorimo o nemogućnosti ostvarenja bilo kakvog kontakta s članovima SIP-a. Kad je riječ o legitimnosti, očito je za SDA legitimno kad se bošnjačkim glasovima i uz pomoć srpske oporbe biraju hrvatski predstavnici u SIP-u.

Ne postoji zakonska mogućnost odgode lokalnih izbora. Takva mogućnost postoji samo za određeno biračko mjesto ili izbornu jedinicu kad izbore nije moguće provesti sukladno odredbama Izbornog zakona BiH, odnosno ako u nekoj izbornoj jedinici ili biračkom mjestu glasovanje nije obavljeno onog dana koji je određen za glasovanje. Dakle još jedna nezakonita odluka donesena od strane nezakonito i nelegitimno izabranog SIP-a. Uostalom, što se drugo moglo očekivati od nelegalnog i nelegitimnog tijela. Sve drugo bi bilo iznenađenje. Jeste li možda čuli reakciju nekog iz međunarodne zajednice?

HMS: U spomenutoj emisiji na MTV Igman Izetbegović je paušalno govorio o Bleiburgu te tumačio nauk katoličke Crkve, što kažete na takve postupke i njegovu interpretaciju događaja oko mise za žrtve Bleiburga?

ČOLAK: To je još jedna nepotrebna, ničim utemeljena, neeuropska i krajnje uvredljiva izjava g. Izetbegovića. Bilo bi jako dobro kad bi svi oni koji žele komentirati sv. Misu, prethodno se upoznali sa sadržajem i smislom sv. Mise. Ako im to predstavlja veliki problem onda bi bilo red da barem pročitaju rezolucije Vijeća Europe i Europskog parlamenta koje osuđuju sve totalitarističke ideologije i sve totalitarne sustave, dakle, fašizma, nacizma i komunizma, a neke od njih na poseban način osuđuju zločine totalitarnog komunističkog sustava i pozivaju zemlje da njeguju kulturu sjećanja i komemoriraju žrtve tog sustava. Nije neka velika mudrost busati se u antifašistička prsa, a istodobno koristiti metode i način ponašanja onih koji po svemu iskazanom baštine obrasce ponašanja totalitarnog komunističkog sustava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hms.ba