Mostar: Sindikati traži potporu za obnovu rada i zbrinjavanje radnika Aluminija

Mostar, 14.10.2018. - Isključenje električne energije mostarskom Aluminiju odgođeno je jer je uprava u nedjelju uspjela osigurati opskrbu za sljedeća 24 sata, te je zajedno sa stotinjak radnika prosvjedovala ispred transformatorskog postrojenja kod Mostara kako bi upozorili vladu Federacije BiH da ispoštuje obveze o nižoj cijeni struje što bi im omogućilo normalno funkcioniranje. foto HINA/ Aluminij Mostar/ ml

Sindikati 12 dvanaest javnih poduzeća i ustanova sa sjedištem u Mostaru pozvali su u srijedu vlasti Federacije BiH i hrvatske političke stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da pomognu rješavanje sudbine više od 900 radnika i oporavku mostarskog Aluminija koji ugašen prije više od mjesec dana.

Uprava: Mostarski Aluminij bez financijske pomoći neće moći ponovno pokrenuti proizvodnju

Čović o mostarskom Aluminiju: ‘Oni koji su izvukli milijune moraju odgovarati’

Financijska policija u BiH počela istraživati prijave o zloporabama u Aluminiju

Unatoč najavama kako će se pružiti financijska potpora ponovnom početku rada Aluminija, nedavno je uprava ove posrnule kompanije navela kako samostalno neće moći pokrenuti proizvodnju te je najavila da bi u početku radilo tek 350 radnika, dok bi njih 550 bilo tehnološki višak.

”Predstavljeni plan nastavka poslovanja Aluminija u kojem se predviđa nastavak rada za 350 radnika, ali bez osiguranih sredstava za realizaciju, te proglašenje 550 radnika tehnološkim viškom, ali bez osiguranih sredstava za otpremnine dovodi nas do zaključka da je riječ o potpunom krahu Aluminija”, navodi se u pismu potpore radnicima i sindikatu Aluminija kojeg potpisuje 12 predstavnika sindikata.

Potporu radnicima Aluminija su uputili Sindikati Hrvatskih telekomunikacija, Hrvatskih pošta, Kliničke bolnice Mostar, Osnovnih škola HNŽ-a, zatim sindikati osnovnih te srednjih škola Hercegovačko-neretvanske i Županije zapadnohercegovačke, Sindikat policije, državnih službenika, namještenika i sudske vlasti, Sindikat Zračne luke Mostar, Sindikat Željeznica Federacije te Sindikat vrtića.

”Očekujemo da se u skladu s danim obećanjima političkih predstavnika hrvatskoga naroda, kao i zaključaka Hrvatskoga narodnoga sabora, iznađe cjelovito rješenje za sve radnike Aluminija i probleme ove kompanije“, navodi se u pismu.

Sindikati u pismu navode kako su svjedoci nemoći hrvatskih političkih predstavnika da isprave sve pogreške članova uprava i nadzornih odbora Aluminija iz Mostara.

Mostarski Aluminij isključen je s naponske mreže 10. srpnja nakon što su mu dugovanja premašila 200 milijuna eura, a uprava više nije bila u stanju kupovati električnu energiju i sirovine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina