Na granici s Hrvatskom pronađene migrantske obitelji sa 105 djece

Foto: Snimka zaslona

U pograničnom području s Hrvatskom inspektori Službe za poslove sa strancima BiH ovog su tjedna pronašli veliku skupinu ilegalnih migranata među kojima je bilo više od stotinu djece.

Iz pograničnih područja u Unsko-sanskoj županiji izmjestili su 53 migrantske obitelji u prihvatne kampove Bira i Sedra, navodi Klix.ba.

> Kolone migranata prestravile Gorski kotar: Pljačkaju prolaznike, provaljuju u vikendice…

Inspektori Službe za poslove sa strancima su provodeći pojačane operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka stranaca na području USŽ utvrdili da na lokalitetu Bosanske Bojne, u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom u napuštenim objektima boravi nekoliko desetina migrantskih obitelji.

S obzirom na to da su migranti nelegalno boravili u objektima u kojima nije bilo minimalnih uvjeta za njihov boravak tijekom zime, Služba je inicirala i koordinirala niz aktivnosti na njihovom izmještanju s navedenog lokaliteta te zbrinjavanju u privremene prihvatne centre Borići i Sedra koji su predviđeni za smještaj obitelji i ranjivih kategorija migranata.

U posljednja tri dana, Služba za poslove sa strancima je u suradnji s Graničnom policijom BiH, Ministarstvom unutarnjih poslova USŽ i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), s navedenog lokaliteta izmjestila i u Privremene prihvatne centre smjestila 53 migrantske obitelji s ukupno 199 članova od kojih je 105 djece.

Tijekom provođenja ovih aktivnosti identificirana su i dva maloljetnika bez pratnje kojima je određen privremeni staratelj. Svi migranti su zbrinuti i uz neophodnu medicinsku trijažu smješteni su u izolacijski dio ovih centara u skladu s epidemiološkim mjerama za sprječavanje širenja koronavirusa.

Kapaciteti za smještaj migranata na području USŽ su u potpunosti popunjeni i u njima trenutačno boravi više od 3200 migranata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/klix.ba