Na Hrvatskom narodnom saboru predložena priprema opcije povratka na Herceg-Bosnu

Foto: fah

Izbor Željka Komšića bošnjačkih glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, negiranje izborne bolje Hrvata u BiH i izbacivanje iz vlasti legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, kao u ZDŽ-u na primjer, rezultiralo je nedavno ozbiljnom raspravom na sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Ako je suditi prema zapisniku sa spomenute sjednice, svoje stavove su pooštrili čak i oni predstavnici hrvatskog naroda koji su do sada uglavnom bili neutralni po mnogim pitanjima kako bi sačuvali naklonost međunarodne zajednice i priliku da lobiranjem međunarodnih čimbenika u BiH ponovo dođu do određenih dužnosti, javlja Pogled.ba.

Raguž: BIH je ušla u izvanredno stanje

Tako je Martin Raguž na sjednici rekao kako je BiH ušla u izvanredno stanje i da treba međusobno resetirat odnose i nastaviti zajedno kroz HNS jer je to jedini naĉin.

Kardinal Puljić o stajalištima međunarodnih dužnosnika koji podupiru nepravedni Izborni zakon: ‘Time podjaruju nemir’

Ilija Cvitanović je rekao kako izbor Komšića predstavlja udar na temelje Bosne i Hercegovine i da međunarodna zajednica nažalost ne prepoznaje bit problema u BiH.

Zdenko Ćosić je rekao da Komšić ne može nikad biti predsjednik Hrvata i da je to udar na temelje države, Ustav BiH, te da njegov izbor nikad ne smiju prihvatiti. Zanimljivo, nakon ovakvih Ćosićevih riječi, u društvu Komšića se prije nekoliko dana pojavila ministrica obrane BiH Marina Pendeš i tako praktički prihvatila njegov izbor u Predsjendištvo BiH. Iako je potez ministrice Pendeš bila njezina, a ne stranačka odluka, očekuje se da će se HNS o tome uskoro očitovati.

Pojedinci pokušavaju riješiti hrvatsko pitanje tako da Hrvati u BIH nestanu

Predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić kazao je kako pojedini nastoje riješiti hrvatsko pitanje tako da Hrvati nestanu i kako je potrebno pripremiti opciju povratka na Herceg-Bosnu. Iz zapisnika se ne vidi kakva je bila reakcija ostatka Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora na ovaj prijedlog, ali Karamatić je ranije najavio kako će pokrenuti inicijativu za pokretanje ove procedure ako se nastaviti zatiranje izborne volje Hrvata. Čak je rekao kako nije nužno da će procedura biti pokrenuta preko Hrvatskog narodnog sabora BIH nego možda i preko sestrinske stranke HSS-a BiH u Hrvatskoj.

(VIDEO) Mesić savjetuje Plenkoviću: ‘Hrvatima u BiH treba poslati poruku da je njihov glavni grad Sarajevo’

I ovo je jasan pokazatelj koliko radikalni potezi bošnjačke političke elite zaoštravaju odnose među narodima i primoravaju predstavnike drugih naroda na rješenja koja bi mogla imati veliki uticaj na budućnost ove države.

Za očekivati je kako će Hrvatski narodni sabor uskoro morati donijeti i službeni stav po pitanju revitalizacije Herceg – Bosne, ukoliko se nastavi sa izbacivanjem legitimnih hrvatskih predstavnika iz vlasti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Pogled.ba