Papa Franjo objavio novu verziju dokumenta o spolnom zlostavljanju

crkve
Foto: fah

Nova verzija motuproprija o spolnom zlostavljanju u Crkvi. Papa Franjo konačni tekst motuproprija “Vos estis lux mundi” objavio je na svetkovinu Navještenja Gospodinova ili Blagovijesti u subotu 25. ožujka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon gotovo četiri godine ad eksperimentum faze, obnovljena je verzija pravila za sprječavanje i borbu protiv spolnog zlostavljanja maloljetnika i ranjivih odraslih osoba u Crkvi. Najznačajnija novost je proširenje normi o odgovornosti biskupa i redovničkih poglavara i na voditelje laike međunarodnih vjerničkih udruga priznatih od Svete Stolice, prenosi IKA.

Više izmjena

Uvedene su također mnoge druge izmjene kako bi se tekst postupaka protiv zlostavljanja uskladio s ostalim zakonskim reformama uvedenima od 2019. do danas, posebice s revizijom motuproprija “Sacramentorum sanctitatis tutela” iz 2021., s izmjenama VI. knjige Zakonika kanonskoga prava (reforma iz 2021.) i s novom Konstitucijom o Rimskoj kuriji, „Praedicate evangelium“ koja je proglašena 2022.

>HBK odgovorio Hini: Iako zlostavljanja djece u Crkvi čine 10% zlostavljanja u društvu, medijski izvještaji stvaraju drugačiji dojam

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna se od promjena, primjerice, odnosi na “ranjive” odrasle osobe. Dok se u prethodnoj verziji govorilo o “spolnim odnosima s maloljetnikom ili s ranjivom osobom”, u novoj se verziji govori o “zlodjelu protiv šeste Božje zapovijedi počinjenog nad maloljetnikom ili nad osobom koja je trajno nesposobna služiti se razumom ili pak nad ranjivom odraslom osobom”. Druga izmjena odnosi se na zaštitu onih koji prijavljuju navodno zlostavljanje. Dok je prije bilo navedeno da se podnositelju prijave ne smije nametati nikakvu obvezu šutnje u pogledu sadržaja iste, sad se dodaje da se to, osim na samog podnositelja, mora protegnuti i na one koji podnose prijavu kao i na “osobu koja tvrdi da je uvrijeđena i svjedoke”. Ujedno se traži zaštita “zakonite zaštite dobrog ugleda i privatne sfere svih uključenih osoba”, kao i poštivanje presumpcije nevinosti za one koji su pod istragom dok čekaju da se utvrdi njihova odgovornost.

U novoj verziji također je određeno da pri biskupijama i eparhijama moraju postojati “tijela i uredi” lako dostupni javnosti za primanje izvješća o zlostavljanje. Također se precizira da se zadaća provođenja istrage povjerava ordinariju mjesta gdje su se prijavljeni događaji navodno dogodili.

Na snagu stupa 30. travnja

Apostolsko pismo u obliku motuproprija pape Franje naslovljeno prema riječima uzetim iz Matejeva Evanđelja: “Vi ste svjetlost svijeta” posvećeno je borbi protiv spolnog zlostavljanja počinjenoga od klerika i redovnika, kao i djelovanju ili propustima biskupa i redovničkih poglavara koji na neki način teže utjecanju na istrage o zlostavljanju, ili njihovu izbjegavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupci uvedeni 2019. točno određuju kako se ponašati u slučaju prijava slučajeva zlostavljanja i osiguravaju da biskupi i redovnički poglavari – a sada i laici na čelu međunarodnih udruga – odgovaraju za svoj rad i dužni su – prema opće utvrđenoj pravnoj odredbi – prijaviti zlouporabe za koje imaju saznanja.

>Papa Franjo: ‘Rodna ideologija je jedna od najopasnijih ideoloških kolonizacija’

Dokumentom su obuhvaćeni ​​ne samo uznemiravanje i nasilje nad maloljetnicima i ranjivim odraslim osobama, već i spolno nasilje i uznemiravanje nastalo iz zlouporabe ovlasti pa tako i svaki slučaj nasilja nad redovnicama od strane klerika, kao i slučaj spolnog uznemiravanja sjemeništaraca, bogoslova ili odraslih novaka i novakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Papa Franjo reorganizira Rimski vikarijat: Nastaju i dva nadzorna tijela za financije i zloporabe

Nova verzija apostolskog pisma u obliku motupropija stupa na snagu 30. travnja 2023., nakon čega će tekst dokumenta biti objavljen u Acta Apostolicae Sedis. Njegovim stupanjem na snagu stavlja se izvan snage prethodno istoimeno Apostolsko pismo u obliku motupropija koje je proglašeno 7. svibnja 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.