SAD potvrdio da je tajnom misijom pokušao osloboditi i Foleya

Američke vojne snage pokušale su u tajnoj misiji u Siriji osloboditi američkog novinara Jamesa Foleya i druge zatočene Amerikance no oružani okršaj s militantima Islamske države završio je otkrićem da taoci nisu bili tamo, potvrdili su u srijedu američki dužnosnici.

Operacija koju je odobrio američki predsjednik Barack Obama, na temelju obavještajnih podataka, dogodila se ranije tijekom ljeta. Američki dužnosnici priznali su tu operaciju dan nakon što je objavljena video snimka na kojoj je maskirani militant Islamske države pogubio 40-ogodišnjeg Foleya.

Dužnosnici nisu željeli odgovoriti kad se točno operacija dogodila ali su rekli da nije bila u zadnjih nekoliko tjedana.

Američki specijalci i drugo vojno osoblje prebačeni su helikopterima i zrakoplovima na područje Sirije za koje se vjerovalo da skriva taoce i tamo su se sukobili s islamskim militantima. U okršaju je ubijen veći broj militanata i čini se da je to bio prvi izravni sukob na kopnu američkih vojnih snaga i militanata Islamske države.

Obamina savjetnica za kontraterorizam Lisa Monaco navela je u priopćenju da je Obama odobrio operaciju zbog toga što je procijenjeno da opasnost za taoce raste svakim danom.

“Vlada SAD-a raspolagala je nečim što smo smatrali zadovoljavajućim obavještajnim podacima i kad se prilika ukazala predsjednik je ovlastio Ministarstvo obrane za agresivnu akciju oslobađanja naših državljana. Na žalost misija nije bila uspješna jer taoci nisu bili tamo”, navela je Monaco.

Obamino Vijeće za nacionalnu sigurnost nakon toga je objavilo kako nije bila namjera ikada otkriti tu operaciju no to je učinjeno nakon što je postalo očigledno da se veći broj američkih medija sprema o njoj pisati.

“Zbog brige za sigurnost talaca i za sigurnost operacije imperativno je bilo da je zadržimo što je moguće više u tajnosti”, navodi se u priopćenju Vijeća.

Među taocima koje su pokušali osloboditi bio je i američki novinar Steven Sotloff čijim pogubljenjem također prijete militanti.

Obitelji talaca izvješteni su o operaciji ali tek kad je to bilo sigurno.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby kazao je da je misija bila usmjerena na ciljanu mrežu unutar militanata Islamske države.

“SAD neće tolerirati otimanje naših ljudi i neumorno će raditi na osiguranju sigurnosti naših državljana i tome da njihovi otmičari odgovaraju.”

Američki mediji objavili su da su otmičari 13. kolovoza poslali Foleyevoj obitelji poruku da će biti pogubljen u znak odmazde zbog američkih zračnih napada na militante Islamske države.

Obitelj je poruku proslijedila američkom ministarstvu vanjskih poslova i uz pomoć FBI-a sastavila je odgovor kojim otmičare moli za milost i navodi da je Foley nevini novinar koji poštuje narod Sirije u kojoj je držan u zatočeništvu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah