Surogatstvo: Prodala vlastito dijete bogatom kineskom paru

Foto: littlethings.com

Jessica Allen, 31-godišnjakinja iz Kalifornije i njezin partner Wardell Jasper imali su dvoje djece kada se Jessica odlučila na surogatstvo. Potpisavanjem ugovora na 30 000 dolara pristala je da ju se „oplodi“ sa spermom kineskog naručitelja i tako je „iznajmila maternicu“ paru koji ne može začeti djecu.

Za to se konačno odlučila u jesen 2015., nekoliko mjeseci nakon rođenja drugog sina, piše nypost. Imala je potporu partnera (sada supruga) koji joj je govorio kako je to prilika da pomogne nekoj obitelji da i oni osjete blagoslov djeteta. Osim toga, Jessica je napomenula kako je htjela biti kod kuće sa svojim sinovima, a ne vratiti se na posao njegovateljice umirovljenika.

Upustila se u suradnju s agencijom Omega Family Global iz San Diega koja se bavi surogatstvom. Ubrzo je došlo do podudarnosti s kineskim parom Liu, koji se odlučio na takav potez u SAD-u obzirom da je ta praksa u Kini zabranjena.

Surogatstvo: Koliko tisuća dolara košta unajmljena trudnoća?

U travnju 2016. Jessica je bila na in vitro oplodnji, a devet dana kasnije krvni testovi su potvrdili da je trudna. Kako kaže, ona i partner nisu imali spolne odnose sve dok im liječnik to nije dopustio, uz korišenje prezervativa.

U šestom tjednu trudnoće doktor je na ultrazvuku primjetio dvoje djece. Svi su bili uvjereni kako se embrij podijelio na dva zasebna, a par naručitelja bio je presretan što će imati blizance. Isplativo je bilo i Jessici koja je nosila djecu jer je cifra od 30 000 $ porasla za još 5 000 s dolara obzirom na drugo dijete.

The Guardian – Svako surogatstvo je eksploatacija žene

Djeca su rođena 12. prosinca, a prilikom carskog reza nazočila je i gospođa Liu koja, prema riječima Jessice, tada nije održala svoje obećanje. U ugovoru koji su potpisali stajalo je kako Jessica smije provesti sat vremena s djecom prije nego što ih preuzme naručiteljski par.

Kroz nekoliko dana Jessica je primila fotografiju dječaka i primijetila kako ne sliče jedan drugome.

Kasnije se ispostavilo kako ne samo da ne sliče, već imaju potpuno različit DNK. Dok je maleni Mike bio biološko dijete azijskog para naručitelja, DNK test je naknadno pokazao kako je Max dijete Jessice i njezinoga partnera afroamerikanca Wardela.

„Pokazalo se da smo, u iznimno rijetkom medicinskom incidentu zvanom ‘superfetation’, prirodno ostali trudni, unatoč korištenju kondoma, nakon ciklusa in vitro oplodnje (IVF) tijekom kojeg je embrij gospodina i gospođe Liu prenesen u maternicu“, rekla je Jessica.

Nekoliko dana kasnije iz agencije s kojom je surađivala rekli su kako se oni brinu za Maxa jer obitelj Liu nije više željela imati ništa s njim. Dapače, očekivali su novčanu naknadu između 18 000 i 22 000 dolara.

Jessica i suprug većinu su novca od ugovora već potrošili, a iz agencije su govorili da će dječaka dati na usvajanje (prodaju) pa će tim putem isplatiti kineski par naručitelja. Druga ideja je bila da sama obitelj Liu Maxa da na usvajanje, jer je, prema ugovoru, i dalje njihov.

Jessica i suprug inzistirali su na tome da oni budu odgovorni za podmirivanje računa i da sin dođe k njima.

„Bilo je to kao da je Max roba i plaćali smo za usvajanje vlastite krvi i mesa. Agencija je također rekla da im dugujemo 7 000 dolara za troškove birokracije i brige oko našeg sina“, rekla je Jessica.

Ivan Munjin: Surogatstvo je trgovina ženama i djecom

Uz određene naknade i pregovore, dječak Max je u veljači dospio u obitelj Wardela i Jessice, a tada su mu nadjenuli i drugo ime – Malachi.

„Ne žalim za odlukom o surogatstvu jer bi to značilo da žalim što imam sina. Ipak se nadam da će druge žene koje razmišljaju o surogatstvu naučiti nešto iz moje priče i da će se veće dobro izroditi iz ove noćne more“, zaključila je Jessica.

Surogatstvo De Sutter konačno odbačeno u Vijeću Europe

Europski sud za ljudska prava presudio protiv surogatskog lobija!

Iako surogatstvo samo po sebi krši dostojanstvo žena i djece, što su prepoznali Europski parlament i hrvatsko zakonodavstvo, koje ga zato zabranjuje, različite interesene skupine ipak i dalje nastoje progurati ovu etički neprihvaljivu praksu kao “jednu od opcija rješavanja problema neplodnosti” kod parova ili “dobivanja djece” za homoseksualne parove.

U Hrvatskoj je surogatstvo zabranjeno, lijevo-liberalne udruge to nastoje promijeniti!

LGBT udruga otvoreno zatražila ozakonjenje surogatstva u Hrvatskoj

Unatoč pokušajima određenih lobija da se dođe do legalizacije surogatstva, Odbor za socijalna pitanja, zdravlje i održiv razvoj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) 2016. je odbacio novi nacrt Rezolucije o surogatstvu koju je predstavila belgijska senatorica Dr. Petra De Sutter (Socijalistička grupa), predlažući u isto vrijeme nacrt preporuke Odboru ministara da sastave „Europske smjernice za očuvanje prava djece u odnosu na ugovore o surogatstvu.”

Udruga „U ime obitelji“ pozvala je u travnju 2016. sve članove Odbora Europskog parlamenta za ženska prava i jednakost spolova da bez obzira na svoju stranačku pripadnost glasaju za amandmane koji osuđuje praksu surogatstva kao trgovanje ljudima. Surogatstvo je moderni oblik trgovanja ljudima, majkama i djecom, te bi zbog toga trebalo biti zabranjeno u svim svojim oblicima.

U ime obitelji pobija neistine LGBT udruge o surogatstvu: “Surogatstvo iskorištava žene i djecu, ne smije ga se ozakoniti”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/nypost

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.