Trgovanje djecom sve veći problem u svijetu – djeca se ‘preprodaju’ i šalju od vlasnika do vlasnika

Foto: Thinkstock

Trgovina ljudima ozbiljan je problem u mnogim dijelovima svijeta.

Rani Hong bila je oteta u dobi od sedam godina, a danas je predsjednica zaklade Tronie koja se bori protiv trgovanja ljudima. Rani Hong obratila se Papinskoj akademiji društvenih znanosti u vezi sa svojom traumatičnim iskustvom.

„Pomozimo žrtvama trgovanja ljudima – najbolje prakse za reintegraciju, pravnu pomoć i kompenzaciju“ naslov je seminara koji je bio organiziran od 4. do 6. studenog 2017. godine u Ljetnikovcu Pija IV. u Vatikanu. Završio je konferencijom za novinare održanoj 6. studenog u kojoj su sudjelovali tajnik Papinske akademije društvenih znanosti, msgr. Marcelo Sanchez Sorondo, predsjednica Margaret S. Archer, odvjetnica, suorganizatorica i osnivačica “Svjetskog saveza za pravnu pomoć” Jami Solli te Rani Hong, predsjednica Zaklade Tronie za borbu protiv trgovanja ljudima i ropstva.

Rani Hong je u dobi od sedam godina bila oteta svojim roditeljima u Indiji, te je bila prisiljena na ropstvo i zlostavljana u drugoj indijskoj državi. Zatim se razboljela, nakon čega su je ponovno prodali i pripremali za međunarodno posvojenje u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Ispričala je svoju priču na engleskom jeziku.
Onda se dogodilo, kako ona kaže, „Božje čudo“, kada je ponovno pronašla svoju majku.

Danas ona prenosi svoju „nadu“: osnovala je sa svojim mužem Zakladu Tronie kako bi „promijenila svijet“.

Posebno se zahvalila msgr. Sanchezu Sorondu i Margaret Archer na prilici da predstavlja obespravljene: „Govorim u ime onih koji nemaju pravo glasa, tražim vašu pomoć (…) Imam ime, lice, oca i majku i nadam se da ću inspirirati narode da uspostave i provode zakone“.

Podijelila je svoje iskustvo: „Nisam ni s kim komunicirala. Morala sam ponovno naučiti komunicirati. Bila su mi oduzeta moja temeljna prava“.

„Hvala vam“, rekla je glasno, „jer se čuje glas onih koji su preživjeli. Stojim ovdje u nadi da pojedinac može donijeti promjenu”.

Naglasila je da trgovanje djecom u svrhu posvojenja osobito pogađa „djecu s ulice“. Dijete se nekoliko puta preproda, rekla je Hong. Djeca se u prodaji „šalju od jednog vlasnika do drugog“ i to „za robovanje po cijelome svijetu ili za prodaju organa“. Trgovanje se djecom nipošto ne smanjuje već „se povećava“.

Pozvala je na to da se javno mnijenje senzibilizira po pitanju ovog problema, a osobito se obratila obiteljima koje žele posvojiti djecu iz drugih država.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/zenit.org