Trump započeo kampanju na Floridi: ‘Svaki je život dar od Boga, Amerika nikad neće biti socijalistička’

epa07588039 US President Donald J. Trump responds to a question from the news media as he walks to board Marine One on the South Lawn of the White House in Washington, DC, USA, 20 May 2019. President Trump is traveling to Pennsylvania for a political rally. EPA/SHAWN THEW

Tjedan dana prije nego što će Demokrati započeti s predizborima, Donald Trump je krenuo u novu kampanju – i to na Floridi, koja se 2016. pokazala ključnom za njegovu pobjedu. U Orlandu ga je oduševljenim pristašama predstavila supruga Melania, koja je sve ove godine hrabro trpjela napade tiska – i tračeve i podmetanja kojima je izložena upravo kao i suprug od strane agresivnih američkih medija. “Artiljerijsku pripremu” su odradili Demokrati u medijima pjevajući staru pjesmu o Trumpu rasistu, šovinistu, homofobu, ženomrscu i tako dalje, te pozivajući unaprijed birače da glasaju protiv Trumpa, jer je on, kažu, “aberacija” u demokratskom sustavu.

“Ponosna sam na sve što su moj suprug, njegova vlada i cijela naša obitelj učinili u ime američkog naroda u tako kratkom vremenu. On iskreno voli svoju zemlju i nastavit će raditi za vaše interese”, najavila je Melania Donalda Trumpa. On je pak na početku, nakon što je zahvalio Penceu i Melaniji, rekao kako je Florida njegov drugi dom – što je istina, jer je dobar dio svog vremena i prije i nakon što je postao predsjednik provodio na svom imanju u toj državi, Mar-a-lago.

Demokrati nas žele razbiti u frakcije i plemena”, rekao je Trump i zaradio ovacije. “Ovi izbori nisu samo presuda” nevjerojatnom napretku kojeg je postigao, nego o “neameričkom ponašanju” onih koji su to htjeli potkopati. On kaže da će izbori 2020. presuditi o tome “želimo li živjeti u zemlji u kojoj ljudi koji izgube izbore provedu dvije godine gazeći Ustav i rastavljajući zemlju na dijelove zbog toga što odbijaju priznati poraz”.

Demokrati, rekao je, ne žele zid prije svega zato jer ga je on predložio, jer je on predsjednik, i zatražio od okupljenih da zamisle kako bi izgledale “karavane” imigranata da neke barijere nisu bile postavljene. Amerika, kaže, mora brinuti prije svega za vlastite građane. “Demokratsko zagovaranje otvorenih granica i ilegalne imigracije zaslužuje moralnu osudu, to je najveća izdaja američke srednje klase i, iskreno, američki načina života u cjelini … nitko nikad nije vidio ništa slično tome”, rekao je.

Pohvalio se ekonomskim uspjesima svoje administracije, za američku ekonomiju je rekao da je “zavist svijeta” – možda najveća u povijesti zemlje, za budućnost da nikada nije izgledala “svjetlija i oštrija” … “dokle god održavate tim na mjestu.” Za 2016., kad je izabran, je rekao da je to “bio odlučujući trenutak u američkoj povijesti” te je uperio prstom u medije i rekao: “Pitajte ih.” Na to su okupljeni počeli skandirati “CNN je s*anje!”

No nakon očekivane samohvale – a svaki se predsjednik koji želi biti reizabran hvali svojim uspjesima u prvom mandatu, pitanje je samo ima li stvarno čime – Trump je govorio o “isušivanju močvare”, što je bilo jedno bitno obećanje u prvoj kampanji, a odnosilo se na demontažu “duboke države”. Govorio je o establishmentu, okupljenima je poručio: “establishment vam želi oduzeti i pravo glasa, i pravo da govorite, i vaše dostojanstvo i vašu sudbinu.”

Naravno, osvrnuo se i na Millerovo izvješće i istragu koja ga je blokirala praktički cijeli prvi mandat: “Nijedan predsjednik nikada ne bi trebao ponovno prolaziti kroz to,” rekao je. Pohvalio se da je razbio “veliku prijevaru” i rekao, “naš patriotski pokret je napadnut od prvog dana.” Kaže da je uspio pod “okolnostima koje nijedan predsjednik nije imao”, i osvrnuo se na “mržnju, predrasude i bijes” Demokrata: “Oni žele uništiti vas i zemlju kakvu poznajemo”, kaže Trump. “To nije prihvatljivo i neće se dogoditi”. Osudio je i lov na vještice, podsjetivši što su sve radili sucu Kavanaughu kojeg je imenovao u Vrhovni sud: Pokušali su ga uništiti lažnim optužbama i zlobnim insinuacijama, pa zamislite što bi “bijesna, lijeva rulja” mogla učiniti njima. Ukinuli bi slobodu govora, iskoristili moć zakona da kazne svoje protivnike, a to, kaže Trump, i pokušavaju učiniti. Oni žele “ostaviti Amerikance bez njihovih ustavnih prava”, a zemlju preplaviti ilegalcima nadajući se da će proširiti svoju političku bazu i bazu birača. Dok je to govorio okupljeni su skandirali: “Gradi zid.”

Osvrnuo se i na izbrisane mailove Hillary Clinton i to što je Demokrati nisu osudili (popraćeno skandiranjem “U zatvor”): “Da sam ja izbrisao makar samo ljubavnu poruku Melaniji sa svog maila, dobio bih doživotnu”, kaže.

No najzanimljiviji dio njegovog govora je došao na kraju, kad je rekao da Republikanci vjeruju kako je “svaki život sveti dar od Boga”, te je osudio Demokrate zbog “čupanja beba ravno iz majčine utrobe”. On kaže da su neki demokrati, posebno u Virginiji, podržali i “pogubljenje nakon rođenja”, osvrčući se na tamošnji zakon po kom i fetus koji preživi pobačaj treba biti ubijen. Na kraju je rekao, “Amerika nikada neće biti socijalistička zemlja. Nikad. Republikanci ne vjeruju u socijalizam. Vjerujemo u slobodu.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr