U Vojvodini osnovan Hrvatski građanski savez

Na Paliću pokraj Subotice u subotu je održana osnivačka skupština Hrvatskog građanskog saveza (HGS), nevladine organizacije koja se namjerava uključiti u politički život Srbije.

Za predsjednika je izabran Tomislav Stantić, liječnik i bivši član ugašenog pokreta G17 plus te vijećnik Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV).

“Mi smo nevladina, neprofitna organizacija koja će svakako imati svoje političke stavove. Uskoro počinjemo razgovore s nama bliskim politički organizacijama, strankama i pokretima. Pritom isključujemo samo ekstremno desničarske pokrete. A o izlasku na predstojeće izbore odlučit ćemo se kada budu raspisani“, izjavio je Stantić poslije osnivačke skupštine.

Ističući kako za dvije godine njegova djelovanja u hrvatskoj zajednici nije dobio poziv “niti za jednu sekundu razgovora s čelnicima Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini”, Stantić je izrazio sumnju da će doći do suradnje s tom jedinom strankom hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji.

U dokumentu pod naslovom “Programska inicijativa“, navodi se kako je HGS udruga koja okuplja, povezuje i pokreće pripadnike hrvatske manjine i sve druge građane zainteresirane za unapređenje ljudskih i manjinskih prava, jačanje građanskog društva i demokracije.

Na skupu je bilo pedesetak gostiju, među kojima predstavnici Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića, Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića i Pokreta za preokret koji su pozdravili osnutak HGS-a.

Izvor: narod.hr/h
Photo: snimka zaslona